Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα116
mod_vvisit_counterΧθές229
mod_vvisit_counterAll8124155
°F | °C
invalid location provided
1,5 εκατ. ευρώ για εισαγωγή παρθένου ελαιόλαδου από τη Γερμανία
Σάββατο, 10 Σεπτέμβριος 2011 05:00

Εξάγουμε λάδι και στη συνέχεια το εισάγουμε ξανά  ladiγια να διοχετευθεί στην ελληνική αγορά

Αν και η Γερμανία δεν διαθέτει ούτε έναν ελαιώνα, σε αντίθεση με τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής καταδεικνύουν ότι εισάγουμε τόνους ελαιόλαδου το χρόνο.

Ελαιόλαδο από την Γερμανία, αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ εισήγαγε το 2010 η χώρα μας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή. Ο Γιώργος Γονιωτάκης, μέλος της ΓΕΣΑΣΕ εκτίμησε πως το ελαιόλαδο που εισήχθη ενδεχομένως να είναι ελληνικό, ωστόσο οι χώρες εισαγωγής είναι κατεξοχήν γερμανικές, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κρατικό κονδύλι να σπαταλάται για αυτό το σκοπό.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ελαιόλαδο καθώς, «έχει εγκαταλειφθεί εν μέρει η παραγωγή λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά και των φυσικών καταστροφών». Αποτέλεσμα, σημείωσε, «είναι η χώρα να κάνει εισαγωγές ακόμα και από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία που δεν διαθέτει ούτε ένα ελαιόδεντρο». Ακόμη, ο κ. Γονιωτάκης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποια ελληνική εταιρία να έχει πουλήσει το λάδι της στην Γερμανία, και κάποια άλλη να το αγόρασε από την Γερμανία και να το εισήγαγε στην ελληνική αγορά.
Την ίδια ώρα, έκθεση του εμπορικού γραφείου της χώρας στην Κίνα διαπιστώνει ότι υπάρχουν συνεχείς και αυξανόμενες ανάγκες για εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου.