Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα105
mod_vvisit_counterΧθές229
mod_vvisit_counterAll8124144
°F | °C
invalid location provided
Σαρώνει» το πράσινο σκουλήκι στο Μεσολόγγι
Τετάρτη, 07 Σεπτέμβριος 2011 05:00

Τεράστια η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί prasino-skoyliki

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή Ευηνοχωρίου, Γαλατά, Κατοχής, Νεοχωρίου, Λεσινίου, κ.α. από την μεγάλη προσβολή πράσινου σκουληκιού. Παρά την συστηματική καταπολέμησή του πράσινου σκουληκιού  (Helicoverpa armigera) από τις αρχές Ιουλίου στις περιοχές του νομού και στα  αρχικά στάδια προσβολής της πρώτης γενιάς, δεν επιτεύχθηκε ο έλεγχος του εντόμου. Πιθανή αιτία, η ανάπτυξη μεγάλων επιπέδων ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν.

Αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται μεγάλο ποσοστό ζημιάς στο σύνολο της καλλιέργειας (σε αρκετές περιπτώσεις 80-100%), έτσι ώστε η αναμενόμενη παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό αγρών να είναι μηδενική. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον νομό Αιτωλ/νίας, αγγίζουν τις 18.000 στρέμματα, γεγονός που πρέπει να εκτιμηθεί για το μέγεθος της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, σε μια ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με σχετική της επιστολή η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  Μεσολογγίου - Ναυπακτίας, ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΕΛΓΑ, καθώς και των Περιφερειακών υπηρεσιών, για την εκτίμηση της κατάστασης αλλά και τις ενέργειες που καλούνται να ακολουθήσουν.