Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4362
mod_vvisit_counterΧθές5582
mod_vvisit_counterAll7186707
°F | °C
invalid location provided
Από τον Ιούλιο οι αιτήσεις για τα αντιχαλαζικά δίχτυα

Με πόρους του ΕΛΓΑ θα πραγματοποιηθεί τελικά το Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας του 2011, που επιδοτεί την αγορά και εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών κdixtyaαι αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

Παρακάμπτεται για φέτος η προσπάθεια για ένταξη του Προγράμματος στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλησε να κερδίσει χρόνο και να μην καθυστερήσει με τη γραφειοκρατία που επικρατεί τόσο κατά τη σύνταξη μιας δράσης όσο και της έγκρισής της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ που θα εγκρίνει το νέο Πρόγραμμα. Περίπου από την ημέρα της έγκρισης και για δύο μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους.

Πικρή εμπειρία 

Το παράδειγμα από όλες τις δράσεις που έχουν προκηρυχθεί μέχρι τώρα και τα σοβαρά προβλήματα στην υλοποίησή τους (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης) έχει οδηγήσει τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και την ηγεσία του υπουργείου να επαναλάβουν το ήδη έτοιμο περσινό Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας. Γι' αυτό το λόγο δεν θα υπάρξουν και μεγάλες αλλαγές, ενώ προβλέπεται προϋπολογισμός περίπου 10 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.

Ίδιες επιλέξιμες δαπάνες

Θυμίζουμε ότι το 2010 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που ενέκρινε για επιχορήγηση ο ΕΛ.Γ.Α. είναι:

α) O αντιπαγετικός ανεμιστήρας, για την προστασία των εσπεριδοειδών  από τον  παγετό,

β) Η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους και

γ) Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων,  της ακτινιδιάς, των αμπελοειδών καθώς και της ροδιάς από το χαλάζι.

Η προσπάθεια για σύνταξη πενταετούς προγράμματος ενίσχυσης μέσων ενεργητικής προστασίας ύψους 100-120 εκατ. ευρώ συνεχίζεται, βέβαια, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα εφαρμοστεί από το 2012, με τους ρυθμούς που υλοποιείται, παραμένοντας στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».