°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

«Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντικήpallas

Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 είναι ταυτόχρονα  γιορτή και πρόκληση.

Είναι η γιορτή για τη δέσμευση εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη, οι οποίοι αφιερώνουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τους στην εθελοντική εργασία προς όφελος άλλων. Ορισμένοι εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους αθλητικούς ομίλους της γειτονιάς τους, στην πόλη ή το χωριό τους, ενώ άλλοι δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους άλλων χωρών.

Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι εθελοντές καθώς και η προσφορά εκ μέρους των χιλιάδων εθελοντικών οργανώσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλάζει σημαντικά τη ζωή μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι εθελοντές κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!

Ταυτόχρονα, το έτος 2011, είναι πρόκληση για όλους τους Ευρωπαίους που δεν έχουν γίνει ακόμα εθελοντές. Μπορούν και εκείνοι να προσφέρουν πολλά!

Η Περιοδεία. Γνωριμία με τους εθελοντές

Η Περιοδεία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα έχει διάρκεια έναν ολόκληρο χρόνο. Η παραμονή της σε κάθε κράτος μέλος θα είναι περίπου 7-15 ημέρες δίνοντας στους εθελοντές την ευκαιρία να συναντηθούν, να μιλήσουν με το ευρύ κοινό και με τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής, να μεταδώσουν στους πολίτες την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους για την εθελοντική δράση και να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν στο μέλλον του εθελοντισμού. Μέσα από το διάλογο και την ενεργό συμμετοχή των εθελοντών και των οργανώσεων τους, οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Περιοδείας θα προβάλλουν τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες, παρέχοντας ταυτόχρονα μια ιδανική πλατφόρμα για να μάθουν οι πολίτες περισσότερα για τον κόσμο του εθελοντισμού και για το πώς μπορούν να πάρουν μέρος στις εθελοντικές δραστηριότητες. Η Περιοδεία θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους εθελοντές, αλλά και τους εθελοντές πιο κοντά στο κοινωνικό σύνολο.

www.europa.eu/volunteering/tour

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Οι εθελοντές πρωταγωνιστούν σε μοναδικές ιστορίες και χρησιμοποιούν μεθόδους παρέμβασης που αποδεικνύουν την αξία της ανθρώπινης δέσμευσης για την επίτευξη έργων που προκαλούν το θαυμασμό όλων μας. Οι εντυπωσιακές ιστορίες αυτών των απλών ανθρώπων θα αποτελέσουν τον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Έτους (ΕΕΕ2011). Επιπλέον, μια ομάδα σκυταλοδρομίας αποτελούμενη από 27 Ευρωπαίους εθελοντές με γνώσεις δημοσιογραφίας (έναν από κάθε κράτος μέλος) θα καλύψει κάθε σκέλος της Περιοδείας. Η ομάδα θα μοιραστεί τις εμπειρίες των εθελοντών από άλλα κράτη μέλη και θα ετοιμάσει μίνι-αφιερώματα και άρθρα που θα δημοσιευθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον ιστοχώρο του ΕΕΕ2011.

europa.eu/volunteenng/my-story

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θέτοντας τα θεμέλια μιας μακροχρόνιας κληρονομιάς

Έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή πέντε ευρωπαϊκών συνεδρίων και εκδηλώσεων ευρείας απήχησης σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια των οποίων όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη από το χώρο του εθελοντισμού, των επιχειρήσεων και των κυβερνητικών φορέων θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν για τα πιο σημαντικά θέματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Τα συνέδρια θα προβάλουν την πραγματική εικόνα του εθελοντισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ και θα συμβάλουν στις πολιτικές δράσεις και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ένωση για το ΕΕΕ2011, οι οποίες θα συνεχίσουν να καρποφορούν για πολύ καιρό και μετά το τέλος του 2011.

europa.eu/volunteering/conference-events

Δεν ακούμε συχνά το έργο των εθελοντών και αυτό θα έπρεπε να μας παραξενεύει, διότι δεν πρόκειται  απλά για κάποιους λίγους συνανθρώπους μας. Ο εθελοντισμός δεν  είναι μόνο το έργο 2 ή 3 αθέατων φιλάνθρωπων. Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής για το 20% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια, 100 εκατομμύρια άνθρωποι αφιερώνουν ένα μέρος της ζωής τους για να βοηθήσουν σε κάποιον τομέα το κοινωνικό σύνολο. 

Κάθε φορά λοιπόν που καταφέρνουμε να συνευρεθούμε για να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να προασπίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε φορά που γίνεται αυτό, τόσο οι εθελοντές όσο και οι αποδέκτες αυτής της βοήθειας και τελικά η κοινωνία ως σύνολο είναι όλοι κερδισμένοι. Και όταν μιλάμε για 100 εκατομμύρια εθελοντές στην ΕΕ ο αριθμός των κερδισμένων είναι πραγματικά σημαντικός.

Ο εθελοντισμός χρειάζεται και αξίζει την στοχευμένη υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους: από αυτούς που χαράσσουν πολιτική, από τον νομοθέτη, από τη διακυβέρνηση σε  όλα τα επίπεδα, από τις επιχειρήσεις και τις ΜΚΟ. Όλοι έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε μια καλύτερη υποδομή για να ανθίσει ο εθελοντισμός. Όλοι έχουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που το 2011 είναι Έτος Εθελοντισμού.

Είναι ίσως απαραίτητο να επισημανθεί λίγο περισσότερο η σημασία που έχει ο εθελοντισμός στην Ευρωπαϊκή κοινωνία του 21ου αιώνα. Και η σημασία αυτή είναι θεμελιώδης, ο εθελοντισμός κάνει τη διαφορά, ο εθελοντισμός φέρνει την αλλαγή διότι ενθαρρύνει τον καθημερινό πολίτη να ενδιαφερθεί για έναν καλό σκοπό και με χειροπιαστό τρόπο. Έτσι οι εθελοντές μπορούν και είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι των κοινών ευρωπαϊκών ιδανικών και στόχων: ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή. Κάνουν πράξη την πεμπτουσία των Ευρωπαϊκών Συνθηκών καθημερινά.