°F | °C
invalid location provided
ΑΚΑΙΡΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

 

Άκαιρες, άδικες και αψυχολόγητες, ιδίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής  συγκυρίας, χαρακτήρισε τις εξαγγελθείσες για τη Δευτέρα κινητοποιήσεις των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Προειδοποίησε ότι θεωρεί αδιανόητο να επαναληφθούν φέτος «φολκλοskandalhdhsρικές σκηνές», όπως οι περσινές, όταν οι παραγωγοί έφτασαν να συζητούν με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, προκειμένου να ανοίξουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου είχαν στήσει μπλόκα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Σκανδαλίδης διεμήνυσε ακόμη στους αγρότες ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι «αδύνατο να υλοποιηθούν οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις τους», σημειώνοντας πάντως ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους «κι ας είχαν πάρει από πριν τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους».

Κατά τον κ.Σκανδαλίδη, οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τον χωροφύλακα των αγροτών. Ωστόσο, πρόσθεσε, θεωρεί άδικα τα αιτήματά τους για αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στο 15% (ενώ έχει ήδη αυξηθεί στο 11% από 7%, παρά την κρίση), χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου («αφορολόγητο πετρέλαιο δεν υπάρχει πουθενά», αν και δεν αποκλείεται -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η καθιέρωση «αγροτικού πετρελαίου») και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ («το κράτος πληρώνει ήδη περισσότερα από όσα παίρνει ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών»).