°F | °C
invalid location provided
Βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς.

Φεβρουάριος, ο πιο κρίσιμος μήνας για τους μαθητές της Γ' λυκείου

Βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Οι περισσότεροι μαθητές της Γ' λυκείου έχουν πάρει τις αποparmakhφάσεις τους, αν όχι για τη σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία θέλουν να εισαχθούν, τουλάχιστον για την κατεύθυνση που ακολουθούν και τα επιλεγόμενα μαθήματα που θα δηλώσουν το Φεβρουάριο.

 Ο συγκεκριμένος μήνας είναι πολύ σημαντικός για τις μετέπειτα επιλογές των μαθητών. Είναι η εποχή που οι μαθητές δηλώνουν στο Υπουργείο Παιδείας ότι θέλουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα δηλώνουν τη κατεύθυνση στης οποίας τα μαθήματα θέλουν να εξεταστούν, το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, τα αθλήματα για τις στρατιωτικές σχολές, τις σχολές αστυνομίας, τις γυμναστικές ακαδημίες και τις σχολές εμπορικού ναυτικού, τις ξένες γλώσσες, και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

 Η επιλογή κατεύθυνσης και του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας είναι τελεσίδικη. Έτσι, σε κάθε περίπτωση ο μαθητής θα διαγωνιστεί στη κατεύθυνση που επέλεξε και θα πρέπει να προσέλθει στις εξετάσεις του μαθήματος γενικής παιδείας. Στην αντίθετη περίπτωση θεωρείται ότι η εξέταση έχει συντελεστεί και ο μαθητής βαθμολογείται με μηδέν.

Στη περίπτωση των αθλημάτων και των ξένων γλωσσών και των ειδικών μαθημάτων τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ότι θα εξεταστεί στα συγκεκριμένα αντικείμενα και στη συνέχεια να μη προσέλθει στις εξετάσεις χωρίς καμία κύρωση πέρα από το ότι δε θα έχει δικαίωμα να δηλώσει τις αντίστοιχες σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα.

 Σε ότι αφορά όμως τις Αρχές της Οικονομικής Θεωρίας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Άπαξ και δηλωθεί το συγκεκριμένο μάθημα, στη περίπτωση μη συμμετοχής στις αντίστοιχες εξετάσεις ο μαθητής μηδενίζεται και φυσικά ο μέσος όρος της γενικής του επίδοσης στις πανελλήνιες εξετάσεις μειώνεται σημαντικά. Επίσης, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι για να έχει δικαίωμα κάποιος μαθητής να δηλώσει σχολές από το 5ο επιστημονικό πεδίο είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας τα μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής.

 Για το λόγο αυτό οι μαθητές ήδη από το Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν αποσαφηνίσει τα εκπαιδευτικά τους ενδιαφέροντα και να είναι σίγουροι για τις σχολές της προτίμησης τους ώστε να μπορούν με σιγουριά να δηλώσουν ή να μη δηλώσουν τα αντίστοιχα μαθήματα για μη βρεθούν την εποχή του μηχανογραφικού σε αδιέξοδο.

 

Νέλλη Παρμάκη MSc

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

www.nellyparmaki.gr