Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1742
mod_vvisit_counterΧθές5524
mod_vvisit_counterAll6304005
°F | °C
invalid location provided
ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

 ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

pallasΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΜΕΧΡΙ  ΤΩΡΑ, ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ. ΘΑ ΤΑ
ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΗΔΗ ΟΣΟΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ «ΤΟ 2010 ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΟ», ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΦΕΤΙΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ «ΜΑΥΡΕΣ» ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ 2011 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ. ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ

1. «Καταρρέουμε». «Τόσες θυσίες πήγαν χαμένες». «Έρχονται χιλιάδες απολύσεις αμέσως μετά τις εκλογές». «Δεν λειτουργεί τίποτα». «Δεν γίνεται τίποτα», «θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα από φέτος, για το 2010». «Καταστροφή». «Είπανε στη Eurostat να ανακοινώσει το έλλειμμα του 2009 μετά τις εκλογές γιατί τα χαράτσια έρχονται μετά». «Κινδυνεύει ο 13ος και 14ος  μισθός στον ιδιωτικό τομέα». «Κόβουν και το υπόλοιπο δώρο», «κινδυνεύει και η Τρίτη δόση του δανείου» κ.ο.κ.

2. Το τι άκουσαν οι Έλληνες πολίτες, όλοι μας, τις τελευταίες εβδομάδες δεν περιγράφεται. Σήμερα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση. Και τι ακούσαμε;

 • 1 Πρώτον, ότι «το πρόγραμμα παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται»... Όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο». Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Ναι, οι θυσίες όλων των Ελλήνων πιάνουν τόπο.
 • 2 Δεύτερον, ότι «η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011...Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς: δαπάνες Υγείας, που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημίες για τον Έλληνα φορολογούμενο, φορολογική διοίκηση η οποία τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν την φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη». Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Ότι όποια πρόσθετη προσπάθεια επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της σπατάλης και της Φοροδιαφυγής. Όχι στην επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, όχι σε απολύσεις, όχι σε περαιτέρω αύξηση φορολογικών συντελεστών πέραν όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο. Αυτά ακριβώς που έλεγε η κυβέρνηση, δηλαδή.

•3     Τρίτον, «οι επόμενες μεταρρυθμίσεις, θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, μέσω μεταρρύθμισης των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας, στο άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα και στο ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά». Στην περίπτωση των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων έγινε ουσιαστική κουβέντα και πραγματική διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός νια να αποτραπεί η καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν θα πέσουν κάτω από το «πάτωμα» της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

3. Το επόμενο διάστημα είναι ίσως το κρισιμότερο για την επιτυχία του προγράμματος που θα μας βγάλει από το τούνελ το 2013. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει το 2011 ως το «β' κρίσιμο ημίχρονο». Τα καταφέραμε μέχρι τώρα, θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια.

ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ:  ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

 • 1. Μέσα στα ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια που άφησε πίσω της η εγκληματική διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαντλεί κάθε περιθώριο για την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Να οικοδομήσουμε ένα πραγματικό «δίχτυ ασφάλειας» που θα προστατεύσει όλους όσους έχουν πραγματικά ανάγκη για να μη μείνει κανένας πίσω.
 • 2. Πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε η στήριξη της εργασίας με 17 προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που αφορούν 670.000 εργαζόμενους και ανέργους. Σήμερα, σε σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
 • 1 Η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.
 • 2 Η ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για την κοινωνική οικονομία, η λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας. Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με την Ε.Ε. ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να τύχει Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για το τρέχον και επόμενο έτος και να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη οικονομική του βιωσιμότητα.
 • 3 Η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η κάλυψη αυτή αφορά:
 • 1 Ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
 • 2 Ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.
 • 3 Εργαζόμενους που συμπλήρωσαν το 2010, πενήντα ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα (αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα).

3. Τέλος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ψηφίζεται η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλό συνταξιούχων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ν.Δ.: ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» ΣΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ...

 • 1. Πριν 2 εβδομάδες, πλέοντας σε πελάγη αλαζονείας, ο αρχηγός της Ν.Δ. είδε «ολική επαναφορά» της Ν.Δ. Τώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ν.Δ. με αφορμή τη διαγραφή βουλευτή της από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, βλέπει «σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της Νέας Δημοκρατίας και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»...

Δεν ξέρουμε τι άλλο θα πουν για να μας πείσουν ότι έχει πλέον εξανεμιστεί κάθε στοιχείο σοβαρότητας στον πολιτικό τους λόγο. Μετά το «μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες», μετά την παρότρυνση του αρχηγού της Ν.Δ. μέχρι πριν λίγες μέρες προς την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας που δεν έχει υπογράψει... Μνημόνιο, και μετά τα σημερινά, εμείς, πάντως, έχουμε ήδη πειστεί...