Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3475
mod_vvisit_counterΧθές6372
mod_vvisit_counterAll6474118
°F | °C
invalid location provided
Συμφωνίες Επανεισδοχής λαθρομεταναστών ΕΕ-Τρίτων Χωρών:

Εργαλείο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης

Άρθρο του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

Γιώργου Παπανικολάου

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το πpapanikolaoyράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν. Η θέση σε ισχύ και η εφαρμογή της εν λόγω Συμφωνίας συνεπάγεται εν ολίγοις την υποχρέωση του Πακιστάν να δέχεται πίσω τους παράνομους μετανάστες που είτε έχουν πακιστανική υπηκοότητα είτε έχουν διέλθει μέσω του Πακιστάν στην Ευρώπη. Πρόκειται για την 12η συμφωνία που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες

Τι σημαίνει όμως η σύναψη συμφωνιών Επανεισδοχής για την Ελλάδα;  Η σύναψη τέτοιου είδους συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, αλλά και μεταξύ ενός κράτους μέλους και μίας τρίτης χώρας σε διμερές επίπεδο, αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η Παγκόσμια Προσέγγιση για τη Μετανάστευση της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αναγνωρίζουν τη σημασία που έχουν οι συμφωνίες αυτές τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.  Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ανάμεσα στις οποίες και η χώρας μας, δέχονται δυσανάλογες πιέσεις από τα κύματα παράνομων μεταναστών που καταφθάνουν σε αυτές, και όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, επιθυμούν και υποστηρίζουν θερμά τη σύναψη Συμφωνιών Επανεισδοχής.

Θα γίνω όμως πιο συγκεκριμένος και θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα ελληνικών προβλημάτων αναφορικά με την λαθρομετανάστευση. Σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου για το 2010 της Υπηρεσίας Frontex, λίγο πολύ στην Ελλάδα συλλαμβάνεται περίπου το 80% των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης[2]. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;  Ότι η χώρα μας επωμίζεται το κύριο βάρος αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ. Ειδικότερα, όσον αφορά τους λαθρομετανάστες από το Πακιστάν το 2009 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 4.854 άτομα. Σημειώνεται δε ότι κατά το 2009 απελάθηκαν/επέστρεψαν μόλις 143 Πακιστανοί, ενώ αναχώρησαν από τη χώρα μας και άλλοι 53 Πακιστανοί στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίων επιστροφών που χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών. Όπως αντιλαμβάνεστε οι υπόλοιποι 4.658 παραμένουν στη χώρα μας. Η συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν αναμένεται λοιπόν να δώσει μία ανάσα στη χώρα μας, η οποία θα μπορεί πλέον να επιστρέφει εκείνους τους μετανάστες που παρανόμως έφτασαν εδώ από το Πακιστάν και οι οποίοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.  

Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας δεν είναι όμως παρά ένα κομμάτι του πάζλ που συνθέτει το πολύπλοκο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην σύναψη και εφαρμογή της συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων και για τους παρακάτω δύο λόγους: α) η Τουρκία αποτελεί μία από τις δύο βασικές εισόδους λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Το 2009 εντοπίστηκαν 36.472 άτομα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ήτοι περίπου 28% του συνόλου των παράνομων εντοπισμών στην Ελλάδα, β) η απροθυμία της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί βασική αιτία της διόγκωσης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Η Τουρκία, από τη θέση σε ισχύ του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής το 2002, συνεχώς εγείρει εμπόδια, επιχειρησιακής κυρίως φύσεως, και δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του εν λόγω Πρωτοκόλλου. 

Το αποτέλεσμα; Το πρωτόκολλο στην ουσία να παραμένει κενό γράμμα ενώ η ροή λαθρομεταναστών συνεχίζεται. Η Ελλάδα προσβλέπει στην επίτευξη μίας ικανοποιητικής συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας που θα στέλνει τα σωστά μηνύματα όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και που δεν θα παρέχει ανταλλάγματα δυσανάλογα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το συμβαλλόμενο μέρος. Ευελπιστεί δε ότι η δέσμευση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ θα φέρει απτά αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών. Άλλωστε η πράξη έχει αποδείξει ότι μόνο μέσω τις συνεργασίας αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Λιβύης, που είχε σαν αποτέλεσμα την θεαματική μείωση κατά 37% των λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν στην Ιταλία το 2009 σε σχέση με το 2008.

Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μόνο Ελληνικό πρόβλημα. Είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο χρήζει Ευρωπαϊκής αντιμετώπισης. Για τον λόγο αυτό οι Συμφωνίες Επανεισδοχής ΕΕ-Τρίτων χωρών αποκτούν βαρύνουσα σημασία καθώς ενισχύουν με ένα επιπλέον εργαλείο την Ευρωπαϊκή φαρέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Συμβάλλουν δε στην εναρμονισμένη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και κατά κάποιο τρόπο λειτουργούν ως εγγύηση όχι μόνο για τα συμβαλλόμενα κράτη, αλλά και για τους ανθρώπους εκείνους που εμπίπτουν στις διατάξεις τους, αφού ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. Τέλος, στέλνουν ένα δυναμικό μήνυμα σε όλα εκείνα τα εγκληματικά κυκλώματα που το θολό τοπίο στον τομέα αντιμετώπισης της μετανάστευσης τους επιτρέπει να δρουν ανενόχλητα και να εκμεταλλεύονται τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων για μία καλύτερη ζωή με σκοπό το παράνομο κέρδος.     

Επιμέλεια: Bαγγέλης Πάλλας