Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3699
mod_vvisit_counterΧθές6372
mod_vvisit_counterAll6474342
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 & ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

pallas

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΛΑ ΒΑΓΓΕΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Από 06.09.10 έως 09.09.10 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποίησε την πρώτη ολομέλειά του για το φθινόπωρο του 2010. Τα θέματα που επικεντρώθηκε το κοινοβούλιο ήταν όπως κάθε φορά θέματα επικαιρότητας.

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ: ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΚ

Σε συζήτηση για την κατάσταση των Ρομά, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ τόνισαν την ανάγκη ανάληψης ισχυρότερης δράσης από την ΕΕ για την ένταξη των Ρομά, ενώ οι ομιλητές από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων/ EFA και της Ευρ. Εν. Αρ. καταδίκασαν τις ενέργειες τις γαλλικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας  ότι κάνουν διακρίσεις και παραβιάζουν την νομοθεσία της ΕΕ. Η νομιμότητα των μέτρων που έλαβαν οι γαλλικές αρχές πρέπει να εξεταστεί, δήλωσε η Επίτροπος Reding.

Εκπροσωπώντας το Συμβούλιο, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Βελγίου, κ. Olivier Chastel, επανέλαβε τη δέσμευση του Συμβουλίου στις «αρχές και αξίες των Συνθηκών» και στο σεβασμό στους κανόνες δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Υπενθύμισε ότι έγκειται στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την ένταξη των Ρομά και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει ελευθερία στις μετακινήσεις και οι Ρομά δεν μπορούν να πέφτουν θύματα διακρίσεων».

Η Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια κ. Viviane Reding δήλωσε ότι «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας» των πολιτών τους, εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας. Η κ. Reding έλαβε τη διαβεβαίωση από τις γαλλικές αρχές ότι δεν υπήρξαν διακρίσεις κατά των Ρομά. Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες της Επιτροπής «εξετάζουν εάν αυτό που ειπώθηκε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε. «Μέχρι τώρα έχουμε εντοπίσει ορισμένα προβλήματα για τα οποία οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν συμπληρωματικές πληροφορίες».  

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Υπάρχει ανάγκη για εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής θέσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και για εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλιστούν δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες και διαφάνεια τιμών για τους καταναλωτές. Αυτό προτείνει με ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τρίτη το ΕΚ.

 

Νέα νομοθεσία για την προώθηση τους υγιούς ανταγωνισμού

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την καθιέρωση κωδίκων βέλτιστων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβάνοντας την επιβολή κυρώσεων και τη δημιουργία μηχανισμού καταγγελιών για τους παράγοντες της αγοράς που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές. Για την παρακολούθηση των σχέσεων μεταξύ παραγωγών και εμπόρων λιανικής πώλησης, και όπου χρειάζεται για την αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις αυτές, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ μέσω εξειδικευμένων οργάνων στα κράτη μέλη. Μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να γίνουν είναι η ανάλυση πιθανής κατάχρησης ιδιωτικών σημάτων, π.χ. στα προϊόντα «ιδίου εμπορικού σήματος», καθώς και ένα πιλοτικό σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκού «παρατηρητηρίου» των τιμών και των περιθωρίων κέρδους στα αγροτικά προϊόντα. 

Επομένως, σύμφωνα με το εγκεκριμένο κείμενο, το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για τον αποτελεσματικό περιορισμό των περιπτώσεων  δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τους τομείς  εισροής, τη βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων, έως και τους εμπόρους λιανικής πώλησης, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται θα πρέπει να «κατονομάζονται και να στιγματίζονται».

 

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ

Η χρήση ζώων για την πραγματοποίηση επιστημονικών πειραμάτων αναμένεται σύντομα να περιορισθεί μέσω νέας νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε από το ΕΚ την Τετάρτη, και προσπαθεί να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της βελτίωσης της καλής μεταχείρισης των ζώων και της διευκόλυνσης της ιατρικής έρευνας.

Η νέα νομοθεσία παρουσιάζει τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο και η ψήφιση σημαίνει ότι η νομοθεσία έχει υιοθετηθεί. Τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, οι οποίοι στοχεύουν να μειώσουν, για ηθικούς λόγους, τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, χωρίς να παρεμποδίζεται η επιστημονική έρευνα.

Η εισηγήτρια κ. Elisabeth Jeggle (ΕΛΚ, Γερμανία), κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί, δήλωσε ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη αποτελεί ένα θετικό γεγονός και απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές λέγοντας «εάν επιθυμείτε την προστασία των ζώων, παρακαλώ δώστε τους την υποστήριξη σας».

Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές να προβαίνουν σε αξιολόγηση των συνεπειών για τα ζώα κάθε ενός πειράματος, με στόχο την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων διεξαγωγής των πειραμάτων και επίτευξης του πλέον ανώδυνου τρόπου αντιμετώπισης των ζώων. Η νομοθεσία επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες στο να χρησιμοποιούνται πρωτεύοντα στα επιστημονικά πειράματα, κατατάσσοντας τα πειράματα αυτά αναλόγως της σοβαρότητας τους και καταγράφοντας τους ελέγχους που είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της εφαρμογής των νέων κανόνων.          

 

 

ΕΚ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 75% ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΩΣ το 2020

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την αύξηση του ρυθμού απασχόλησης στο 75% έως το 2020, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, και να αυξήσουν το ποσοστό απασχόλησης στο 75% του ενεργού πληθυσμού έως το 2020. Αυτό υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα τους για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης, κείμενο που συντάχθηκε από την κ. Csaba Ory (ΕΛΚ, Ουγγαρία) αι υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 566 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 66 αποχές.

Το ποσοστό απασχόλησης των ευάλωτων ομάδων: νέοι ηλικίας 15-25 ετών, εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας 50-64 ετών, ανειδίκευτες εργαζόμενες γυναίκες, άτομα με αναπηρίες και άτομα με ιστορικό μετανάστευσης, πρέπει να αυξηθεί κατά 10% έως το 2014.

 

 

Ανεργία των νέων

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι το 90% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών πρέπει να βρίσκεται σε στάδιο εκπαίδευσης, κατάρτισης ή απασχόλησης.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν τους εθνικούς τους στόχους έτσι ώστε, μέχρι το 2020, να μειωθεί σε κάτω από 10% το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου.

Φτώχεια

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν οι κυβερνήσεις να θέσουν εθνικούς στόχους μείωσης κατά 25% των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα εθνικά όρια της φτώχειας, βγάζοντας έτσι 20 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν και στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των εργαζομένων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς και στην παιδική φτώχεια.

Τέλος, για να ενισχυθεί η εισοδηματική ασφάλεια στα διάφορα στάδια της ζωής, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν την ύπαρξη επαρκών ελάχιστων εισοδημάτων, το επίπεδο των οποίων θα είναι τουλάχιστον ανώτερο του ορίου της φτώχειας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης αποτελούν εργαλείο της στρατηγικής για την Ευρώπη 2020 για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, το οποίο θέτει στα κράτη μέλη στόχους προς επίτευξη στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης.

 

TO ΕΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΡΑΝΗΣ SAKINEH MOHAMMADI-ASHTINAI

Το ΕΚ καταδίκασε την επιβολή της θανατικής ποινής δια λιθοβολισμού της Ιρανής Sakineh Mohammadi-Ashtinai σε ψήφισμα του που υιοθετήθηκε την Τετάρτη. Όλες οι πολιτικές ομάδες, ασχέτως των όποιων δεδομένων, θεωρούν ότι ο θάνατος δια λιθοβολισμού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί. Πιέζουν τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν τις ποινές που της επέβαλαν και να επανεξετάσουν λεπτομερώς την υπόθεση της.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης την ιρανική κυβέρνηση να επανεξετάσει οπωσδήποτε την περίπτωση της Zahra Bahrami, γυναίκα ιρανικής και ολλανδικής εθνικότητας, και να της χορηγήσει άμεσα πρόσβαση σε νομική αρωγή και προξενική συνδρομή, να την απελευθερώσει ή να της εξασφαλίσει τη δέουσα διαδικασία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να μην προβεί στην εκτέλεση του δεκαοχτάχρονου Ebrahim Hamid.       

 

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το πακέτο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα που υιοθετήθηκε την Τρίτη από το Συμβούλιο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι μόνο η αρχή για την οικοδόμηση ενός πλήρους κανονιστικού πλαισίου. Αναφέρθηκαν, επίσης, στα βήματα που έχουν γίνει για την καθιέρωση του «Ευρωπαϊκού εξαμήνου», επιτρέποντας τον έλεγχο των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, και συζήτησαν την ανάγκη ύπαρξης ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.  Εκπροσωπώντας την προεδρία του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντίστοιχα, οι κ.κ. Didier Reynders και Michel Barnier, ενημέρωσαν την Ολομέλεια για τα αποτελέσματα του ECOFIN και τα μελλοντικά βήματα για τη ρύθμιση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία της συζήτησης για την εισαγωγή εισφορών στις τράπεζες και φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

 

Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Εκφράζοντας το «βαθύ προβληματισμό» του για τα μέτρα που έλαβαν οι γαλλικές αρχές, το ΕΚ υπενθυμίζει σε ψήφισμα του που υιοθετήθηκε σήμερα, ότι οι μαζικές απελάσεις αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, εφόσον αποτελούν διακρίσεις με βάση τη φυλή. Οι ευρωβουλευτές, στο ψήφισμα τους, καλούν επίσης τους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής να αποφεύγουν την «εμπρηστική ρητορική» και ασκούν κριτική στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή για την έλλειψη δεσμεύσεων τους πάνω στο θέμα.

Η Γαλλία και τα άλλα κράτη μέλη πρέπει να «αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις» και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να «καταδικάζουν δηλώσεις που συνδέουν τις μειονότητες και τους μετανάστες με την εγκληματικότητα και διαμορφώνουν στερεότυπα τα οποία ευνοούν την εφαρμογή διακρίσεων», υποστηρίζει το ΕΚ. «Η ανοιχτά μεροληπτική ρητορική, προσφέρει έδαφος για ρατσιστικές δηλώσεις και ενέργειες εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων».

Με 337 ψήφους υπέρ, 245 κατά και 51 αποχές, το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα «για τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία», το οποίο κατατέθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πράσινων και της Ευρ.Εν.Αριστεράς.       

 

ΤΟ ΕΚ ΖΗΤΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πρέπει να θεσπιστεί, εντός της επόμενης πενταετίας, ένα ευρωπαϊκό έτος καταπολέμησης της βίας εις βάρος των γυναικών. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κάλεσε την Επιτροπή να θεσπίσει ένα Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών, υπογράφοντας τη σχετική γραπτή δήλωση.         

Ένα 20% με 25% των γυναικών στην ΕΕ υφίσταται σωματική βία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους και πάνω από 10% πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί θεμελιώδες εμπόδιο για την ισότητα των δύο φύλων.         

Μία γραπτή δήλωση υπογεγραμμένη από 369 ευρωβουλευτές ή και περισσότερους έχει τον ίδιο αντίκτυπο με ένα ψήφισμα.