°F | °C
invalid location provided
ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Aνυπακοή των ατόμων με αναπηρία απέναντι στην αυθαίρετη απόφαση των εταιρειών για  διακοπή του μέτρου δωρεάν διέλευσης των επιβατικών αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια

Με αφορμή την απόφαση Ιδιωτικών Εταιρειών Εκμετάλλευσης Αυτοκινητοδρόμων να προβούν στη διακοπή του μέτρου της δωρεάν διέλευσης των επιβατικών αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με meaΑναπηρία έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Δ. Ρέππα ζητώντας την άμεση και οριστική λύση αυτού του ζητήματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε  Υπουργέ,,

Τις τελευταίες ημέρες το μέτρο της δωρεάν διέλευσης των επιβατικών αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας αμφισβητείται για πολλοστή φορά από τις Ιδιωτικές Εταιρείες Εκμετάλλευσης Αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με σχετικές επιστολές της (2775/13-10-2009, 3132,17-11-2009) προς εσάς, είχε αναφερθεί εκτενώς στα προβλήματα που είχαν ανακύψει στην εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου και είχε επισημάνει ότι εάν δεν αναζητηθεί οριστική λύση τα ίδια προβλήματα θα ανακύψουν και στο μέλλον.

Μερικούς μήνες μετά εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο καταγγελίες ατόμων με αναπηρία, στους οποίους διαμηνύεται και πάλι από ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων (π.χ. Νέα Οδός Α.Ε., Εταιρεία Αιγαίου) ότι δεν ισχύει το μέτρο της δωρεάν διέλευσής τους από τα διόδια. 

Το ανωτέρω ζήτημα είναι άκρως σοβαρό για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εν' μέσω οικονομικής κρίσης με έκπληξη και αγανάκτηση την ακύρωση ευνοϊκών ρυθμίσεων για αυτούς.

Την τελευταία χρονική περίοδο δεν είναι η πρώτη φορά που τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται όμηροι στα χέρια ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Τους τελευταίους δύο μήνες τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν ανάμεσα στο Κράτος και τις Φαρμακευτκές Εταιρείες, οι οποίες απειλούσαν με την απόσυρση βασικών προϊόντων τους. Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου αντιμετώπισαν προβλήματα στη χορήγηση των φαρμάκων τους από τους φαρμακοποιούς, ενώ το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κάρτες μετακίνησής τους στα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία.

Σήμερα οι ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων αρνούνται σε νεφροπαθείς που μετακινούνται από και προς τις μονάδες τεχνητού νεφρού ή άτομα με παραπληγία και γενικότερα άτομα με αναπηρία που είναι κάτοχοι αναπηρικών αυτοκινήτων τη δωρεάν διέλευσή τους από τα διόδια.

Κύριε Υπουργέ, 

Αυτή τη στιγμή το Κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει και να προστατέψει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τα οποία θίγονται άδικα στο βωμό ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.

Ζητούμε από εσάς να προχωρήσετε άμεσα στη σύγκληση συνάντησης των συναρμοδίων Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών, του συνόλου των Ιδιωτικών Εταιρειών Εκμετάλλευσης Αυτοκινητοδρόμων και της Ε.Σ.ΑμεΑ., προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που θέτουν οι Ιδιωτικές Εταιρείες Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου Α.Ε. 

Έως την οριστική επίλυση των όποιων ζητημάτων θέτουν οι Ιδιωτικές Εταιρείες, οι οποίες από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου έδειξαν τις αρνητικές προθέσεις τους, η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί όλους τους δικαιούχους να αντιταχθούν και να μην προχωρούν στην καταβολή διοδίων σε όποιες εταιρείες αρνούνται την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Τα άτομα με αναπηρία επωμίζονται τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις της βενζίνης, ενώ το ύψος του επιδόματος κίνησης, το οποίο σημειώνουμε ότι δεν το λαμβάνουν όλοι οι κάτοχοι αναπηρικού αυτοκινήτου, παραμένει το ίδιο. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με αναπηρία έχουν υποστεί τη μείωση των εισοδημάτων τους, των επιδομάτων αδείας, δώρων εορτών κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να υποστούν και νέα αφαίρεση του εισοδήματός τους, εξαιτίας της αναλγησίας και της έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας, που δυστυχώς διακρίνει τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Αναμένουμε την ουσιαστική παρέμβαση σας για τη οριστική λύση του ζητήματος. Εάν μέσα σε αυτό την τιτάνια μάχη εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση το Κράτος και όλη Κοινωνία δεν φροντίσει να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, τότε αυτή η μάχη δεν θα είναι κερδισμένη.

Έως αυτή τη στιγμή η απάντηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας στην αυθαιρεσία του ιδιωτικού τομέα είναι η πλήρης ανυπακοή.

Εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας προς θετική κατεύθυνση.

Κύριε Υπουργέ,

Τον Οκτώβρη δεν γνωρίζατε, γιατί μόλις είχατε αναλάβει. Μετά από 9 μήνες και πλέον οφείλετε όχι μόνο να γνωρίζετε, αλλά να έχετε δώσει και λύσεις. Από τότε δε που αναλάβατε έχουμε ζητήσει να σας συναντήσουμε και αυτό δεν έχει γίνει εφικτό μέχρι σήμερα.

Από εσάς ειδικά απαιτούμε να δώσετε  οριστική λύση εδώ και τώρα.

 

Με εκτίμηση

                       

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                       

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ»

 

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...