°F | °C
invalid location provided
ΔΟΚΙΜΙΟ

ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ (1941-2010)-  ΕΝΑΣ  ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ, ΣΕΜΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ- ΝΟΜΙΚΟΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΠΟΙΗΤΗΣ

Του ΘΩΜΑ Σ. ΧΟΥΤΑ, τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗxoytas

Την 24ην Ιανουαρίου 2010 ένας διακεκριμένος και εκ του συγγραφικού έργου του σημαντικός ιστορικός και παραλλήλως εξ ίσου αξιόλογος πολιτικός, νομικός και ποιητής, εγκατέλειψε τον γήινον κόσμο και άφησε  δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, στους πολιτικούς και στους προσωπικούς του φίλους, ο πρώην βουλευτής Νομού Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Σέφης Αναστασάκος. Γεννημένος το 1941 στον Αμάρυντο Καρδίτσης, μετά τις γυμνασιακές σπουδές, εισήχθη στην Νομική Σχολή του Ε. και Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέστη πτυχιούχος των τμημάτων Νομικής, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.

Διετέλεσε μέλος των νεολαιών της Ενώσεως Κέντρου- Ο.Ν.Ε.Κ. και Ε.ΔΗ.Ν. στην περίοδο 1961-1967, στην διάρκεια των δύο (2) Ανενδότων Αγώνων κατά της Ε.Ρ.Ε. και κατά των Αποστατών (Κ. Μητσοτάτη και λοιπών) και άρχισε να δημοσιεύει μελέτες επί διεθνών θεμάτων στο περιοδικό «Δημοκρατία '65» και στην μηνιαία ανεξάρτητη πολιτική -κοινωνική και ειδησεογραφική εφημερίδα «ΑΧΕΛΩΟΣ».

Διορίσθηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε μεγάλο δικηγορικό γραφείο με πολλούς συνεργάτες και προήχθη διαδοχικώς σε δικηγόρο παρ' Εφέταις και παρ' Αρείω Πάγω, Συμβουλίω Επικρατείας και Ελεγκτικώ Συνεδρίω, ως και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ίδρυσε το Ινστιτούτο Δανειοληπτών το 2005, του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι του επισυμβάντος την 24 Ιανουαρίου 2010 θανάτου του. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την 24ην Ιουλίου 1974 και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ την 3ην Σεπτεμβρίου 1974, ο Σέφης Αναστασάκος, πάντοτε σεμνός άνθρωπος χαμηλών τόνων, έγινε μέλος του και διετέλεσεν υποψήφιος βουλευτής του στις εκλογές των ετών 1974, 1977 και 1981, 1985, στις οποίες εξελέγη βουλευτής και στις Βουλές των ετών αυτών- 1981, 1985 - ήταν ένας εκ των πλέον δραστηρίων και διαπρεπών βουλευτών, με πολύ σημαντικές αγορεύσεις, γεγονός γνωστόν και στον γράφοντα ως βουλευτού στις ίδιες Βουλές με το κόμμα της «ΝΔ».

Παραλλήλως συνεχίζει το συγγραφικό του έργο και δημοσιεύει τρία (3) αξιολογότατα βιβλία εξωτερικής πολιτικής «Θύελλα στην Αθήνα», Πλειάς, 1974- «Ανοιχτή Επιστολή στον Χένρυ Κίσινγκερ», Πλειάς, 1975- «Μύθος και Πραγματικότητα της Νέας Γιάλτας», ΕΛΜΑ, 1975.

Μετά από μία μεγάλη περίοδο, ο Σέφης Αναστασάκος, το έτος 1997, εμφανίζεται και ως αξιόλογος ποιητής με τις συλλογές του «Μεθόριος», Πνευματική Ζωή, 1997- «Άβατα», Αρμός, 1999- «Δραπέτες», Το Ροδακιό, 2002- «Στην Σκιά των ανεμόμυλων», Γαβριηλίδης, 2005.

Επανέρχεται στο πεδίο του πολιτικού βιβλίου, με ιστορικές προεκτάσεις, το έτος 2007, με την κυκλοφορία του τρίτομου, μνημειώδους, ογκώδους έργου του με τους τίτλους «Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και η εποχή του. Α΄ 1878-1922», Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και η εποχή του. Β΄ 1922-1933», «Ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ και η εποχή του. Γ΄ 1933-1953».

Το βιβλίο αυτό είναι μια ολοκληρωμένη ιστορική και πολιτική βιογραφία, στηριζόμενη σε άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία για τη ζωή και την δράση ενός ανθρώπου του χρέους και του καθήκοντος, που ανακηρύχθηκε από την πολιτεία «Άξιος της Πατρίδος» για την προσφορά του.  Το έργο αυτό, συνολικώς 2.000 σελίδων, 200 φωτογραφιών, 80 documents, 1.700 υποσημειώσεων, διαιρούμενον σε 15 μέρη, σε 50 κεφάλαια και σε 600 υποκεφάλαια, βιογραφεί τον Συνταγματάρχην - Επαναστάτη, τον εξωκοινοβουλευτικόν Πρωθυπουργόν, τον κοινοβουλευτικόν πρωθυπουργόν, τον λαϊκόν ηγέτην, τον αρχηγόν της Ε.Π.Ε.Κ. και συγχρόνως παρουσιάζει τις αντίστοιχες χρονολογικώς περιόδους της νεοελληνικής Ιστορίας και είναι καρπός μελέτης και έρευνας του συγγραφέως σε βιβλιοθήκες και σε αρχεία επί δέκα πέντε έτη, ενώ συγχρόνως καταγράφονται σε αυτό και προσωπικές μαρτυρίες αυτών, οι οποίοι εγνώρισαν τον Στρατιώτη, τον Πολιτικόν, τον Άνθρωπον, τον Μαύρον Καβαλάρην.

Ο γράφων, στο τελευταίο κείμενο που εδημοσιεύθη γι τον εκλιπόντα φίλον και συνάδελφον στην Βουλή και στην Νομική Επιστήμην, σημειώνει στην κριτική παρουσίαση του προμνησθέντος τρίτομου έργου για τον Νικόλαον Πλαστήραν, η οποία δημοσιεύθηκε στο Τεύχος 49/Ιουλίου -Σεπτεμβρίου 2009 (σελ. 111-112) της Επιθεώρησης Λόγου και Τέχνης «ΠΑΡΟΥΣΙΑ» της Ε.Α.Λ., της οποίας υπήρξε συνεργάτης, ότι «Η γλαφυρή και τεκμηριωμένη γραφή του ταλαντούχου συγγραφέα και δόκιμου ποιητή, εκλεκτού και διακεκριμένου συναδέλφου Βουλευτή και Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω Σέφη Αναστασάκου, προσέφερεν ένα σύγγραμμα - πραγματικόν σταθμόν στην πολιτικο-στρατιωτική ελληνική βιβλιογραφία».

            

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...