Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4785
mod_vvisit_counterΧθές7012
mod_vvisit_counterAll5987963
°F | °C
invalid location provided
ΑΓΡΙΝΙΟ -

 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΑΙΤΩΛ/ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ                    

  (Δεν μας χωρίζει τίποτα, και όλα μας ενώνουν.)

                  Του συνεργάτη μας ΜΟΥΝΤΟΎΡΗ ΑΝΔΡΕΑ

Η ηρωική θυσία των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» είναι ένα γεγονός υψίστης moyntoyris.gif250εθνικής σημασίας. Είναι το σύμβολο κι ο Φάρος που καθοδηγεί όλους τους καταπιεσμένους της γης, στο λιμάνι της λύτρωσης και της ελευθερίας, και δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνεται από ορισμένους αντικείμενο εκμετάλλευσης τοπικιστικών και άλλων μικροσυμφερόντων.

Διάβασα κάπου στο Μεσολόγγι, δε θυμάμαι ακριβώς που, μάλλον σε επιγραφή κάποιου μνημείου που έλεγε :  «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου». Θα έλεγα πως η ρήση εκείνης της επιγραφής είναι συμβολική της μεγάλης θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, και συνάμα αρκετά τιμητική για την πρωτεύουσα του νομού μας. Θα ήθελα όμως, να ρωτήσω τους απογόνους εκείνων των ηρώων, τους σύγχρονους Μεσολογγίτες αλλά και τους σύγχρονους Αγρινιώτες, οι ίδιοι σήμερα αισθάνονται και ενεργούν σαν ελεύθεροι άνθρωποι ;  Το γνωρίζω η απάντηση δεν είναι εύκολη. Μια καταφατική απάντηση θα σήμαινε, πως εδώ, το Πνεύμα έχει λόγο, και τότε; Αν το λόγο είχε το Πνεύμα, ναι ! θα ήμασταν ένας λαός με αυτογνωσία, έτσι που θα μπορούσαμε, όχι μόνο στην κοινωνία της Αιτωλ/νίας, αλλά και μέσα στην παγκόσμια κοινότητα να λειτουργήσουμε ισοδύναμα, χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας ή ανωτερότητας, έτοιμοι να δώσουμε στους άλλους αυτά που πραγματικά χρειάζονται από μας, κι έτοιμοι να πάρουμε από τους άλλους αυτά που πραγματικά  χρειαζόμαστε από αυτούς και μας ανήκουν. Φοβούμαι όμως ότι το λόγο δεν τον έχει το Πνεύμα, αλλά οι δυνάμεις εκείνες που μας ωθούν στον εξανδραποδισμό, στη μιζέρια και την εξαθλίωση. Ακούω συχνά να λένε κάποιοι, ότι είμαστε ο πιο καθυστερημένος νομός της χώρας κι άλλα παρόμοια που μας μειώνουν, όμως εγώ δεν συμφωνώ. Είχα την τύχη να γνωρίσω σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την Ελλάδα, από τα Δωδεκάνησα έως την Κέρκυρα κι από την Κρήτη έως τον Έβρο.

Ομολογώ  πως όλη η πατρίδα μας είναι πανέμορφη, όμως ο νομός μας η Αιτωλ/νία είναι ο ομορφότερος και ο πιο πλούσιος απ' όλους, κι αυτή είναι η αλήθεια. Κι αν σε ρυθμούς ανάπτυξης βρισκόμαστε λίγο πίσω, σ' αυτό δεν ευθύνεται η περιοχή μας, ευθύνονται κατά πρώτο λόγο αυτοί που μας κυβερνούν, οι βουλευτές μας που μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση, και που σε καίρια θέματα που απασχολούν το νομό μας και που απ' αυτά εξαρτάται το μέλλον μας, δεν παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις, ούτε προωθούν αυτά από κοινού και βάσει κάποιου σχεδίου, κι αυτό συμβαίνει γιατί άλλοτε φοβούνται το πολιτικό κόστος, κι άλλοτε φοβούνται να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα τους.

Κατά δεύτερο λόγο ευθύνονται οι τοπικιστικοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι μπλοκάρουν το γενικό συμφέρον του νομού μας, και διευκολύνουν το έργο των κυβερνώντων, που συνήθως τους βολεύει η πολιτική του δόγματος « διαίρει και βασίλευε». Είναι γνωστή εδώ και μερικές δεκαετίες η « κόντρα» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νομού Μεσολόγγι και Αγρίνιο, αν και νομίζω πως η Ναύπακτος τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε σε πληθυσμό το Μεσολόγγι, και πιστεύω πως η διαφορά στο μέλλον θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, και ξέρετε γιατί; Η Ναύπακτος προσπαθεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει, και ενθαρρύνει τους κατοίκους της να στραφούν σε τουριστικές δραστηριότητες, και καλά κάνουν γιατί ευνοούν κι οι συνθήκες, όπως η

Θάλασσα με τις πανέμορφες ακτές της, η Ορεινή Ναυπακτία με τις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές της, η ιστορία της πόλης, τα αξιοθέατά της, όπως το Γρίμποβο και το Κεφαλόβρυσο με τα πηγαία νερά, η πανέμορφη παραλία της «Ψανής», το επιβλητικό Ενετικό κάστρο της με τις πολεμίστρες και τα κανόνια του, το γραφικό Βενετσιάνικο λιμανάκι της που φαντάζει σαν θρύλος στο διάβα του χρόνου. Το ίδιο λοιπόν θα έπρεπε να είχε γίνει και με το Μεσολόγγι, γιατί έχει τις ίδιες δυνατότητες με τη Ναύπακτο κι ακόμη περισσότερες. Κουβαλά στους ώμους του τις πιο λαμπρές σελίδες τις Ελληνικής ιστορίας. Αποτελεί για όλη την ανθρωπότητα το Σύμβολο της Θυσίας και της Ελευθερίας. Το Μεσολόγγι η Ιερά Πόλη όπως έχει αποκληθεί, έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821. Η Πύλη της Εξόδου, ο χωματένιος φράχτης, ο Κήπος των Ηρώων με τον Τύμβο, όπου έχουν ταφεί οστά αγωνιστών. Η Πινακοθήκη του δήμου, η οποία στεγάζεται στο δημαρχείο, φιλοξενεί μόνιμα συλλογή πινάκων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα.

Το Μεσολόγγι αποτελεί επίσης τόπο καταγωγής των κορυφαίων ποιητών Κωστή Παλαμά και Μιλτιάδη Μαλακάση, καθώς και των πολιτικών Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη. Όμως το Μεσολόγγι δεν επαναπαύεται στο ένδοξο παρελθόν του. Αντιμετωπίζει το σήμερα με ρεαλισμό και οραματίζεται το μέλλον του με αισιοδοξία. Είναι μια μικρή πόλη 15.000 κατοίκων περίπου που διατηρεί τον αστικό της χαρακτήρα και το χρώμα της αναλλοίωτα. Είναι μια ήσυχη γραφική πόλη με λιγότερη παρουσία του τσιμέντου, χωρίς να παρατηρείται ιδιαίτερα κυκλοφοριακή συμφόρηση, και με έντονη την παρουσία αρκετών νεοκλασικών κτιρίων καλοδιατηρημένων και συντηρημένων, όπως το σπίτι του Κωστή Παλαμά, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Η πατριωτική και ρομαντική ατμόσφαιρα του μετεπαναστατικού Μεσολογγίου, που το είχαν μεταβάλει σε θρύλο η Έξοδος και ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ποιητικής του μεγάλου μας ποιητή.

Επίσης μια άλλη ομορφιά στις τόσες πολλές είναι και η οικία Τρικούπη στο Μεσολόγγι, όπως και το Δημαρχείο, η Παλαμαϊκή  Σχολή, το κτίριο Χατζηκώστα, το οποίο μάλιστα χρήζει αναπαλαίωσης και ανακαίνισης. Η ομορφιά της πόλης συμπληρώνεται από ένα πανέμορφο και πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Από Βορρά πλαισιώνεται από έναν εθνικό δρυμό, το όρος Αράκυνθος και από το Νότο βρέχεται από τα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας, η οποία είναι η σημαντικότερη από αυτές που σχηματίζονται λόγω των προσχώσεων των ποταμών Εύνου και Αχελώου. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας φημίζεται για την πλούσια πτηνοπανίδα  και ιχθυοπανίδα της. Ο διεθνούς σημασίας υδροβιότοπος της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου φιλοξενεί διάφορα είδη μεταναστευτικών πουλιών, όπως πάπιες, βουτηχτές, τσικνιάδες, κορμοράνους, γλάρους, και βασιλαετούς. Όσον αφορά την αλιευόμενη ιχθυοπανίδα  αυτή περιλαμβάνει κυρίως πέντε είδη κεφάλων, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια και γοβιούς, ιδιαίτερο γνωστό είναι το αβγοτάραχο του κεφάλου (Μπάφας). Οι νησίδες της λιμνοθάλασσας Βασιλάδι, Θολή, Ντολμάς, Παλαιοπόταμος, Προποκάνιστος, Σχοινιάς και Τουρλίδα είναι νησίδες σπάνιας ομορφιάς. Ειδικότερα οι νησίδες Τουρλίδα και Αγία Τριάδα που βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, μπορούν με μικρό κόστος να τριπλασιάσουν την έκτασή τους και χωρίς να γίνει καμιά αλλοίωση στο γειτονικό περιβάλλον να μετατραπούν σε επίγειους παράδεισους. Προσωπικά θα επιθυμούσα το Μεσολόγγι στο άμεσο μέλλον, και με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, να γίνεται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας και ο τουριστικός προορισμός όλων των Ελλήνων αλλά και των ξένων τουριστών. Κι'αυτό θα πρέπει κυρίως οι τοπικοί παράγοντες του Δήμου Μεσολογγίου να το έχουν σαν στόχο και προτεραιότητα, αντί να αποτελούν τροχοπέδη στις διεκδικήσεις και στα αιτήματα της μεγαλύτερης πόλης του νομού του Αγρινίου, με επιζήμιες συνέπειες για όλους μας. Επί παραδείγματι ζητούν οι Αγρινιώτες την ίδρυση νέας μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο ; Οι Μεσολογγίτες αντιδρούν. Γιατί; Σε τι θα ζημίωνε η σημερινή Ιερά Μητρόπολη με τη δημιουργίας της νέας ;  Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τα εκκλησιαστικά, όμως πιστεύω στην προκειμένη περίπτωση, ότι το έργο του σημερινού Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Κοσμά θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό και ωφέλιμο λόγω μείωσης του υπερβολικού φόρτου εργασίας. Ειλικρινά, αναρωτιέμαι τι είδους ποιμενάρχης είναι ο μητροπολίτης μας, όταν επισκέπτεται την ενορία μας μια φορά στα δύο χρόνια ! Ακόμα κι αν βρισκόταν η Αγιότητά του καθημερινά, όλες τις ώρες μέσα στους δρόμους και πάλι μ'αυτές τις συνθήκες δε θα πρόφταινε.

Ζητάνε οι Αγρινιώτες Εφετείο για το Αγρίνιο, όχι λένε οι Μεσολογγίτες, το Εφετείο πρέπει να έχει έδρα το Μεσολόγγι που είναι πρωτεύουσα του νομού. Εδώ πάλι καλά, αν και είμαι αντίθετος στο χωρισμό ομοειδών και σχετικών υπηρεσιών, αν η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι θετική για το νομό μας, ας πάει το Διοικητικό Εφετείο στην έδρα του νομού στο Μεσολόγγι και το Πολιτικό Εφετείο ας πάει στο Αγρίνιο.

Όμως μέχρις εδώ και μη παρέκει ! Αποφασίστηκε η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, κι αμέσως άνοιξε η όρεξη των μνηστήρων, με πρώτο το δήμαρχο Μεσολογγίου, που διεκδικεί κάποιο Τμήμα για την πόλη του. Ήμαρτον ! Το πανεπιστήμιο δε γίνεται για να δουλεύουν οι καφετέριες τα μπαράκια και για να ενοικιάζουμε τις γκαρσονιέρες μας. Το πανεπιστήμιο είναι ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα που σκοπό έχει να υπηρετήσει και να προάγει την επιστήμη, την τεχνολογία τον πολιτισμό και να δώσει προοπτική και όραμα στους νέους μας. Βέβαια δεν είμαι αφελής, αν κι έχω τις απόψεις μου για τα θέματα της παιδείας και τις οποίες έχω εκθέσει λεπτομερώς σε άλλα άρθρα μου, εν τούτοις είναι αλήθεια ότι όταν σε μια πόλη ιδρύεται ένα πανεπιστήμιο προκύπτουν κι άλλα οφέλη, όπως η άνοδος του πνευματικού και βιοτικού επιπέδου, τόνωση της αγοράς, της απασχόλησης κ.λ.π.

Ακόμη κι έτσι αν έχουν τα πράγματα το Αγρίνιο είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, έχει πληθυσμό 120.000 κατοίκους περίπου και μετά από μία δεκαετία θα ξεπερνά τις 150.000.

Όμως μια μεγάλη πόλη έχει περισσότερες και μεγαλύτερες ανάγκες, δεν είναι λοιπόν δίκαιο να έχει και περισσότερες απαιτήσεις ;   Έπειτα δεν πρέπει να αγνοούμε τη στρατηγική του θέση. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νομού, κι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για μια πόλη που στη νέα περιφέρεια προορίζεται να είναι το διοικητικό και εμπορικό της κέντρο. Επιτέλους αυτό το κατάλαβε ακόμη και η κυβέρνηση, και δια στόματος της υπουργού παιδείας κ. Διαμαντοπούλου από τη Βουλή δήλωσε : « Πρώτα ο φοιτητής και μετά ο δήμαρχος ή οι τοπικοί παράγοντες» .........