°F | °C
invalid location provided
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:
Τρίτη, 28 Ιούλιος 2020 16:53

 

 "Να μην επιτρέψουμε τον αποκλεισμό συναδέλφων συμβασιούχων από την Ομοσπονδία"

 
Φωτο αρχείου
      «Με ένα έγγραφο "συμμόρφωσης" προς τα πρωτοβάθμια σωματεία, με ημερομηνία 15/7/20, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ) επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων και να απαγορεύσει στους συμβασιούχους να συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, καλώντας «τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν αυτή την απόφαση-τελεσίγραφο και να μην επιτρέψουμε τον αποκλεισμό των συναδέλφων μας συμβασιούχων από την Ομοσπονδία».
Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, «η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ εδώ και χρόνια αρνείται να κάνει μέλη της, τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τους συμβασιούχους, (επικουρικούς, ΙΣΟΧ, ΟΑΕΔ) οι οποίοι χρόνια τώρα δουλεύουν δίπλα-δίπλα με τους μόνιμους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων διαχρονικών ελλείψεων.
Αρνείται να εγγράψει δηλαδή στην Ομοσπονδία, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, όλους αυτούς που δεν ξέρουν, αν την επόμενη μέρα της λήξης της σύμβασή τους, θα έχουν δουλειά, άρα θα έχουν ζωή!»
Συνολικά, σημειώνει, «δουλεύουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 16.000 συμβασιούχοι και στο Νοσοκομείο μας ξεπερνούν πλέον τους 130 και αποτελούν το 40% περίπου, του συνολικού αριθμού των εργαζομένων και ο αριθμός αυτός επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο.
Είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η όλο και πιο φτηνή εργασία και την κατεύθυνση αυτή υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια».
Εμείς, υπογραμμίζει, «από το 2014 που ανασυγκροτήσαμε το σωματείο, (πριν, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε), θέσαμε ως βασικό μας καθήκον την άμεση εγγραφή όλων των συμβασιούχων στο σωματείο (τότε ήταν μόνο 20 στο νοσοκομείο), ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα μας.
Από τότε και μέχρι σήμερα, όλοι οι συμβασιούχοι, όλοι όσοι θέλουν να παλέψουν συλλογικά μέσα από το σωματείο, μπορούν να είναι ισότιμα μέλη, να έχουν το δικαίωμα του "εκλέγειν" και "εκλέγεστε". Όλα αυτά τα χρόνια και στις τρεις εκλογές που μεσολάβησαν, οι συμβασιούχοι ψήφιζαν και για το σωματείο και για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ, και αυτό έχει κατακτηθεί και σε πολλά άλλα σωματεία, όπως στον Ευαγγελισμό, στο ΠΓΝ Ηρακλείου, στην Πρέβεζα κ.α».
«Κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των εργαζομένων», αναφέρει, «την ανασφάλεια της επομένης μέρας λόγω της λήξης της σύμβασης των συμβασιούχων, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αναγκάστηκε να υιοθετήσει το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Το αίτημα αυτό όμως δεν το πιστεύει, γιατί και οι αγώνες που κάνει είναι χωρίς προετοιμασία και οργάνωση και το πλαίσιο πάλης, είναι αδύναμο και παραπλανητικό, γιατί δεν βάζει στο στόχαστρο τους επιχειρηματικούς ομίλους που κερδίζουν από την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μιας και έτσι περισσεύουν χρήματα που δίνονται αφειδώς από τις κυβερνήσεις για τις επενδύσεις τους. Μια ματιά στις ανακοινώσεις της, μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός.
Παλιότερα αρνούνταν το αίτημα «για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», προτάσσοντας τη «μοριοδότησή» τους για τη διεκδίκηση μιας μόνιμης θέσης, αίτημα που αποδείχτηκε καταστροφικό για τους συμβασιούχους, μιας και το 30% δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια μόνιμη θέση στην προκήρυξη 2Κ. Ήταν αυτή που έλεγε: «τι καλές που είναι οι ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, στην εστίαση και στη φύλαξη των νοσοκομείων», που ήταν η άλλη όψη των εργολαβικών συμβάσεων μιας και οδηγούσαν σε μια πορεία πάλι στους εργολάβους, όπως συμβαίνει σε πολλά νοσοκομεία όπου επανέρχονται οι εργολάβοι».
Συνάδελφοι, προσθέτει, «με ένα έγγραφο "συμμόρφωσης" προς τα πρωτοβάθμια σωματεία, με ημερομηνία 15/7/20, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ) επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων και να απαγορεύσει στους συμβασιούχους να συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της, λέγοντας χαρακτηριστικά : "Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές βάση του καταστατικού της ΠΟΕΔΗΝ, έχουν μόνο οι μόνιμοι και οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου".
Δηλαδή συναδέλφισσες και συνάδελφοι, όλοι οι συμβασιούχοι που δουλεύουν στα νοσοκομεία θεωρούνται από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας»!
Καλούμε, καταλήγει η ανακοίνωση, «τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταδικάσουν αυτή την απόφαση-τελεσίγραφο και να μην επιτρέψουμε τον αποκλεισμό των συναδέλφων μας συμβασιούχων από την Ομοσπονδία». 
 
πηγή: 902.gr