°F | °C
invalid location provided
Ο απολογισμός της Μαρίας Σπυράκη
Τετάρτη, 27 Μάιος 2020 18:21

 για τον ένα χρόνο μέσα σε 3 λεπτά


Ένα χρόνο πριν με εμπιστευτήκατε να σας εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτή την πρώτη χρονιά της διαδρομής το Κοινοβούλιο μου ανέθεσε να εισηγηθώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη νέα νομοθεσία για τις χημικές ουσίες ώστε όλοι να είμαστε πιο ασφαλείς όταν καταναλώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά αλλά και όταν καταλήγουν στη φύση τα βιομηχανικά απόβλητα. Επίσης εισηγούμαι εκ μέρους της επιτροπής περιβάλλοντος προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με οικονομική υποστήριξη για τους ιδιοκτήτες και υλικά που θα αποτελούν μέρος της κυκλικής οικονομίας. Στην Επιτροπή για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία ανέλαβα να εισηγηθώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προτασεις για τη νομοθεσία της αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που περιλαμβάνουν και τη χρήση του υδρογόνου και τις μεγάλες μπαταρίες.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει στην εποχή χωρίς άνθρακα για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά μας δεν θα υποστούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην Ελλάδα φεύγουμε από το λιγνίτη και χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς πόρους για τη μετάβαση. Δούλεψα για την ίδρυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ,που χρειάζεται η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, παρουσιάζοντας το ρόλο του Ταμείου από τη Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα στη Μαδρίτη, ως το Γκερλιτζ στα σύνορα Γερμανίας , Πολωνίας, Τσεχίας.


Από τις 26 Μαΐου του 2019 μέχρι σήμερα
ανέλαβα 6 εισηγήσεις στο νομοθετικό έργο του Ευρωκοινοβουλίου, κατέθεσα δεκάδες τροπολογίες, προχώρησα σε 27 παρεμβάσεις σε όλες τις συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, κατέθεσα 31 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , 4 προτάσεις για πιλοτικά προγράμματα για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και συμμετείχα ως ομιλήτρια σε 22 διεθνή fora για την ενέργεια και το κλίμα στις Βρυξέλλες , το Παρίσι, τη Μαδρίτη , την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.


Η Κομισιόν μου έδωσε τον τίτλο της πρέσβειρας για το ασφαλές Ίντερνετ και με αυτή την ιδιότητα και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, διοργανώσαμε ενημερωτικές ημερίδες με μαθητές από συνολικά 45 σχολεία στη Θεσσαλονίκη , την Πάτρα και το Ηράκλειο.


Αυτές τις μέρες στην Ευρώπη κρίνεται η πορεία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης που χρειάζεται η πατρίδα μας για να περάσει τον κάβο του κορωνοιού. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης είμαι στις Βρυξέλλες. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Με ευρωπαϊκή στήριξη μπορούμε να ξαναβάλουμε την οικονομία μπροστά χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.