°F | °C
invalid location provided
Όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την ενδοοικογενειακή βία
Σάββατο, 11 Απρίλιος 2020 18:27

 

 
Βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ

Zούμε σε δύσκολες συνθήκες, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα, συνέβαλαν σε ένα αποτελεσματικό περιορισμό της διάδοσης του κορονοιού. Μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊο, να επανέλθουμε στους συνήθεις ρυθμούς μας, έχοντας να δώσουμε  λύσεις σε μια νέα πραγματικότητα λόγω και των οικονομικών συνεπειών αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

  Μπορούμε να νικήσουμε τον ιό αν δεν εφησυχάσουμε, αν συνεχίσουμε να δίνουμε το παράδειγμα σ΄όλες τις χώρες της Ευρώπης με την πειθαρχία μας και την συμμόρφωση με όσα οι ειδικοί μας συστήνουν.Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι την ίδια ώρα διαδραματίζονται δραματικές καταστάσεις δίπλα μας, στην γειτονιά μας, στο σπίτι ενός γνωστού μας. Η καραντίνα στην οποία βρισκόμαστε μας προστατεύει μεν από τον κορωνοϊό αλλά δυστυχώς όχι από την βία που βιώνουν πολύ πιο έντονα γυναίκες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η  ενδοοικογενειακή βία ενισχύεται από την απομόνωση και τον εγκλεισμό στο σπίτι και ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταχεία, μια δραματική  αύξηση στα φαινόμενα βίας.

Μόνο τον Μάρτιο, οι κλήσεις στην Ανοικτή Γραμμή 15900 για περιστατικά βίας αυξήθηκαν κατά 16.4% και αποκλειστικά για ενδοοικογενειακή βία κατά 6.4%. Η αύξηση αυτή είναι απλά ενδεικτική, με δεδομένο  ότι οι γυναίκες είναι δύσκολο να ζητήσουν βοήθεια και να καλέσουν τη Γραμμή SOS 15900 όταν είναι συνέχεια μαζί με τον κακοποιητή τους. Επιπλέον η χώρα δεν διαθέτει αξιόπιστη βάση συγκεντρωτικής καταγραφής δεδομένων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς απόκρισης στην έμφυλη βία.

Αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αφήσει αδιάφορους. Για την αντιμετώπισή του χρειάζονται πρακτικά μέτρα και όχι μόνο καλέσματα. Είναι επιτακτικός ο συντονισμός και η συνεργασία των αρμοδίων Αρχών και θεσμών, της οργανωμένης κοινωνίας. Γι’ αυτό χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης  για τις διαστάσεις αυτού του καυτού προβλήματος. Όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να ενημερωθούν για τον πενταψήφιο 15900 με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει όποια γυναίκα θέλει να καταγγείλει περιστατικό βίας εις βάρος της. Να ενημερωθούν για το email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   στο οποίο μπορεί να στείλει καταγγελία, αν δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο.

Η συμβολή τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών για να οργανωθούν πάνελ για το πρόβλημα είναι αναντικατάστατη, όπως και όλων των Μ.Μ.ΕΧρειάζεται πρωτοβουλία για “φράση – κωδικό”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες ήδη. Είναι αναγκαία η αξιοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιούν οι Δήμοι,  όπως και πρόβλεψη άδειας για μετακίνηση των κακοποιημένων γυναικών προς Αστυνομικές Αρχές.

Χρειάζεται Θεσμική θωράκιση της προστασίας των γυναικών με τη θεσμοθέτηση και τοποθέτηση  εισαγγελέων ενδοοικογενειακής βίας, αξιοποίηση  χώρων για τη στέγαση των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση των ίδιων και των παιδιών τους, όπως και ψυχολόγων, αξιοποίηση κοινωνικών λειτουργών και νομικών για να στηρίξουν τα θύματα βίας. Είναι πολλά που μπορούμε και να κάνουμε! Ποιο είναι το πιο επείγον; Μην χάσουμε ούτε στιγμή , ούτε ώρα σ΄αυτή την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε με σχέδιο και συστράτευση όλοι μαζί!