Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4502
mod_vvisit_counterΧθές5524
mod_vvisit_counterAll6306765
°F | °C
invalid location provided
Μύθοι αντιμετώπισης της Νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19)
Παρασκευή, 28 Φεβρουάριος 2020 18:11

 

Η ασθένεια του Κορωνοϊού (COVID-19) πρόκειται για έναν ιό που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Η ασθένεια κοροναϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωσΜύθοι αντιμετώπισης της Νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19)τή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, έναν ιό που σχετίζεται στενά με τον ιό SARS.

Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), εκτός των γενικών προληπτικών μέτρων, συστήνει στους εργαζόμενους και τους μαθητές-φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Χουπέι της Κίνας ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού να περιορίσουν τις επαφές τους και να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρι να παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι.

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Καταρροή
  • Πονόλαιμο
  • Πυρετό
  • Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

  • Πνευμονία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τον βήχα και γενικά μέσω της στενής επαφής.

Είναι επικίνδυνος;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια ασθένεια με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.

Δεν αποκλείονται όμως επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια σε κάποια όργανα ή πνευμονία.

 

Επειδή όμως δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία γι’ αυτόν και για τη μετέπειτα συμπεριφορά του, ενώ υπάρχουν και φόβοι για μετάλλαξή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει διαστάσεις στο ζήτημα και η παραπληροφόρηση από διάφορα ΜΜΕ είναι τεράστια.

Ας δούμε λοιπόν κάποιους μύθους που κυκλοφορούν:

Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορωνοϊού;

Όχι. Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του 2019- nCoV.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας μέσω της τριβής με διάλυμα που περιέχει αλκοόλη ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό.

Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

 

Μπορούν οι λάμπες UV ακτινοβολίας να σκοτώσουν το νέο κορωνοϊό;

Οι λάμπες UV ακτινοβολίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό λόγω μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί και δεν έχουν πυρετό.

Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται 2 με 10 ημέρες από τη στιγμή που οι άνθρωποι προσβληθούν από τον ιό να νοσήσουν και να αναπτύξουν πυρετό.