°F | °C
invalid location provided
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2020 22:13

18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Με απεργιακή συγκέντρωση την Τρ

APERGEIA.jpg-2

ίτη 18 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία Μπότσαρη του Μεσολογγίου και με πορεία στους δρόμους της πόλης, διαδήλωσαν τη αντίθεση τους στο νομοσχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη βουλή, οι ταξικές δυνάμεις, κόντρα στην απεργοσπαστική και διαλυτική πρακτική των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
   Την συγκέντρωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Μεσολογγίου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας Πάνος Μπαλαρής που μίλησε για τα ψέματα και τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνώντων για το ασφαλιστικό και κάλεσε σε ενωτικό αγώνα συνταξιούχων κι ασφαλισμένων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, για δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση.
   Στην συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμούς οι Δημήτρης Φραγκούλης μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων  και Νηπιαγωγών  Μεσολογγίου, Κωστής Παλαμάς και ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ, ενώ γραπτό μήνυμα-χαιρετισμό για τη συγκέντρωση απέστειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκος Κασσαβέτης.
   Κεντρικός ομιλητής ήταν  ο Μίλτος Λιάπης Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
 «Το "νέο Ασφαλιστικό" της κυβέρνησης της ΝΔ  δεν είναι και τόσο "νέο". Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με το σπαθί του κέρδισε τότε, από το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, το χαρακτηρισμό "ψαλιδοχέρης"!.............
Στρατηγικός στόχος που υπηρετούν όλες οι αντιασφαλιστικές ανατροπές είναι η "ελάφρυνση" των καπιταλιστών και του κράτους τους από το "βάρος" της Κοινωνικής Ασφάλισης, από την κατάκτηση των εργατών να παίρνουν πίσω μέσω αυτής ένα κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας που παράγουν. Η ιδιωτική ασφάλιση που ολοένα ενισχύεται στον καπιταλιστικό κόσμο αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για "Ασφάλιση", αφού χάνεται ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών………..
Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση:
 Ενσωματώνει όλες τις βασικές ρυθμίσεις όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 Ενσωματώνει όλες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων κύριων και επικουρικών (ν. 3863/10- 4024/11 - 4051/12 - 4093/12), που μαζί με τις μειώσεις του ν. 4387/2016 μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως 60%.
 Συνεχίζει με τον διαχωρισμό της σύνταξης σε Εθνική και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.
 Το κράτος εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ της «εθνικής σύνταξης» (για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης και εισφορών) από τη γενική φορολογία. Τα υπόλοιπα, που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να «κουρεύονται» για τις τράπεζες, να παίζονται στη ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
 Διατηρούνται τα κατακρεουργημένα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για όσους έχουν έως 30 χρόνια δουλειάς (9.000 ένσημα), για την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των ασφαλισμένων.   Διατηρείται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που οδήγησε σε ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 40% του συντάξιμου μισθού, από 80% περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία και οδηγεί με ακρίβεια στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
 Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ.
 Σπρώχνονται εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς ΣΣΕ, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;
 Συνεχίζεται ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού να αφορά το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία, ενώ πριν κι από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και η τελευταία πενταετία για τους δημόσιους υπαλλήλους.
 Παραμένει η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
 Συνεχίζεται η κατάργηση των κατώτερων ορίων της σύνταξης.
 Διατηρείται η αφαίρεση της μιας «εθνικής» σύνταξης από τους διπλοασφαλισμένους.
 Σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επιδιώκεται το «θάψιμο» των δικαστικών αξιώσεων δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές από το 2013 έως σήμερα, που σύμφωνα με υπολογισμούς ξεπερνούν τα 26 δισ. ευρώ!
 Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του και την ολοκληρωτική λεηλασία των αποθεματικών του (7δις).
 Εφαρμόζονται πλήρως οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40% και η νοητή κεφαλαιοποίηση για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου ασφάλισης για τους ασφαλισμένους από 1-1-2014 και εντεύθεν.
 «Απαγορεύει» τις αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι και το 2023 και μετά οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται δεν θα είναι πάνω από τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
 Διατηρείται η ρήτρα βιωσιμότητας των Ταμείων, καταδικάζοντας για τα επόμενα 50 χρόνια στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους σημερινούς συνταξιούχους και τους σημερινούς εργαζόμενους – αυριανούς συνταξιούχους.
 Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων, που έχουν γίνει τζάμπα επενδυτικό χρήμα για τους τραπεζίτες, καράβια για τους εφοπλιστές κ.α. Μόνο με το PSI το κούρεμα των Ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.
 Βάζουν πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι τον ιδιωτικό Πυλώνα της Ασφάλισης, δηλαδή τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, προωθώντας το περίφημο μοντέλο των 3 πυλώνων (Εθνική Σύνταξη, Επαγγελματικά Ταμεία, Ιδιωτική Ασφάλιση), χρόνιος πόθος του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.
Είναι το σύστημα του αιμοσταγή φασίστα Πινοσέτ, όπου η ανταποδοτική σύνταξη θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο. Οι συντάξεις θα ονοματίζονται πλέον χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού – μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κράτος θα εγγυάται μονάχα την εθνική κατώτερη σύνταξη που παραμένει στα άθλια επίπεδα των 384 ευρώ για 20 χρόνια και στα 340 ευρώ με 15 χρόνια εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα πληρώνει τις εισφορές του. Το τι θα λάβει όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα της επένδυσης. Αν πάει καλά η επένδυση θα πάρει κάποια σύνταξη, αν όχι…κρίμα χάσατε!.........
Απεργοσπασία και «διάλογος μέχρι τελικής πτώσης», με τους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μην κρατούν πια ούτε τα προσχήματα…Αλλά και από το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, σιγή ιχθύος, για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Κι εδώ βρίσκεται η απάντηση στα πολλές φορές καλοπροαίρετα ερωτήματα πολλών συναδέλφων για τις χωριστές συγκεντρώσεις. Είναι ποτέ δυνατόν οι δυνάμεις που αγωνίζονται για τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος να συνευρεθούν με αυτούς που προσπαθούν να το διαλύσουν;……..
Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να μην τσιμπήσουμε στη βρώμικη προπαγάνδα όσων θέλουν να μας πείσουν ότι είναι «τελειωμένη υπόθεση», ότι οι νέοι εργαζόμενοι και οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, όσων θέλουν να μας σπρώξουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Η λογική του «τίποτα δεν αλλάζει», του «ό,τι και να γίνει τα μέτρα θα περάσουν», του «έτσι κι αλλιώς δε θα πάρουμε σύνταξη» δεν μας ταιριάζει. Είναι λογική βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που μας θέλει απογοητευμένους, ηττοπαθείς, να δεχόμαστε με σκυμμένο κεφάλι τους σχεδιασμούς της. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Αν ορθώσουμε τείχος αντίστασης και αγώνα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους…
Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τους αγώνες των προηγούμενων γενιών.
Διεκδικούμε:
• Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους.
• Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι. Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
• Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
• Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
• Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
• Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
• Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
• Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
• Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
• Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η λογιστική - οικονομική - διαχειριστική λογική, που αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως κόστος πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά από τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους. Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πρώτα και κύρια ζήτημα πολιτικό, ταξικό, αποτελεί δικαίωμα για τον εργαζόμενο, που προέρχεται από το γεγονός ότι είναι ο δημιουργός του παραγομένου πλούτου και πρέπει να έχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα που επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή του, εντατικοποιεί την εργασία, επιβαρύνει την υγεία, έχει βάλει τις βάσεις για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι κατάκτηση των εργαζομένων με σκληρούς αγώνες.
Καμία αναμονή, τώρα πρέπει να σημάνει  ξεσηκωμός για αγώνα διαρκείας! Με τα ταξικά σωματεία για το κόσμο της δουλειάς! Με τους αγωνιστές των συνταξιούχων για του απόμαχους της εργασίας! Με τη νεολαία για για τα παιδιά μας. Ανυποχώρητα κι ακούραστα ενάντια στη ΣΚΛΑΒΙΑ και τον ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ που θέλουν να επιβάλλουν.
                                   Για το Δ.Σ. του ΣΥΠΕΑ
                      
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η    Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              ΜΙΛΤΟΣ ΛΙΑΠΗΣ                     ΜΑΓΔΑ ΧΗΡΑ- ΓΚΟΥΜΑ

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...