°F | °C
invalid location provided
Βόζεμπεργκ για το μεταναστευτικό:
Πέμπτη, 30 Ιανουάριος 2020 21:21

BOZEMPERK 1

 «Μόνο πέντε χώρες έχει η ευρωπαϊκή οικογένεια»;

Παρακολουθείστε την παρέμβαση εδώ:  https://youtu.be/2G5TamYHUTw

           Την άμεση ανάγκη συνεργασίας όλων των κρατών μελών για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα υπογράμμισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κατά τη συζήτηση σχετικά με την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά ιδίως όσον αφορά τα παιδιά, την εξασφάλιση προστασίας, μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης.

 

           Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, περιγράφοντας την απελπιστική κατάσταση των ελληνικών νησιών, στηλίτευσε το γεγονός ότι μόνο τέσσερα κράτη μέλη (Γαλλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τσεχία) ανταποκρίθηκαν θετικά στο έγγραφο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης περί παροχής συνδρομής για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στη νέα μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικά στην πρωτοβουλία «Κανένα Παιδί Μόνο» με στόχο την αυστηρή τιμωρία των διακινητών και την ολοκλήρωση 4000 δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να διαχειριστεί το πρόβλημα η Ελλάδα χωρίς βοήθεια, καθώς η χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ πλέον τις δυνατότητές της.

 

 

           Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:  

«Ακόμη μία φορά, διαπιστώνουμε την αποτυχία μας στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Απελπισμένοι άνθρωποι φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω διακινητών και η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Τα νησιά καταστρέφονται και η ενδοχώρα αδυνατεί να χωρέσει τόσο μεγάλο πλήθος.

 

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ξεπέρασαν τους 5000 ενώ οι δυνατότητες της χώρας δεν επαρκούν σήμερα να καλύψουν ούτε τους μισούς. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εγγράφως συνδρομή από τα κράτη μέλη και ανταποκρίθηκαν θετικά μόνο η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Τσεχία. Για τις επανενώσεις οικογενειών υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω υπερβολικών απαιτήσεων αλλά και αντιφατικών νομοθεσιών που επικαλούνται τα κράτη μέλη.

 

Στην Ελλάδα βιώνουμε σκληρή ανθρωπιστική κρίση και αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι. Μόνο πέντε χώρες έχει η ευρωπαϊκή οικογένεια; Πως αποδεικνύουμε έμπρακτη αλληλεγγύη, όταν ακόμα και στο δράμα ανήλικων παιδιών γυρίζουμε ανάλγητα την πλάτη;

 

Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει νέα μεταναστευτική πολιτική και ειδικά για τα παιδιά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρωτοβουλία «Κανένα Παιδί Μόνο» με στόχο την αυστηρή τιμωρία των διακινητών και την ολοκλήρωση 4000 δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Όμως, δεν είναι δυνατόν να το διαχειριστούμε χωρίς βοήθεια.

 

Η δυσπιστία των Ελλήνων στις αξίες της Ευρώπης αυξάνεται και όχι άδικα. Η Τουρκία συνεχίζει αδιάκοπα την παράνομη πολιτική της σε βάρος μας, εκμεταλλευόμενη ανθρώπινες ψυχές και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών αδιαφορεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση. Κρούουμε κώδωνα κινδύνου.

 

Το μεταναστευτικό ήδη κλονίζει σοβαρά τα θεμέλια της ΕΕ και οι καθυστερήσεις για νέες δράσεις επιτείνουν την ένταση. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι ευθύνες χωρίς εξαιρέσεις τώρα. Η Ελλάδα δεν ζητάει προνόμια. Τα δικαιώματά της ασκεί.

 

Συνάδελφοι, σήμερα αποχαιρετήσαμε με λύπη το Ηνωμένο Βασίλειο και ευχόμαστε να μην ακολουθήσει άλλος. Όμως, χωρίς δικαιοσύνη τα επόμενα χρόνια κινδυνεύουμε να θρηνούμε συνέπειες από λάθη και παραλείψεις. Έχουμε επιτύχει πάρα πολλά.

 

Η αποτυχία δεν μας αξίζει».