Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα605
mod_vvisit_counterΧθές6582
mod_vvisit_counterAll6010194
°F | °C
invalid location provided
Ανοίγει ο δρόμος για την τελευταία δόση στην Ελλάδα
Πέμπτη, 02 Αύγουστος 2018 18:48

 

 

Μόλις 20 μέρες απομένουν για να εξέλθει επισήμως η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσής της, γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας πως η χθεσινή απόφαση της Bundestag ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή της τελικής δόσης των 15 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή απόφαση του Γερμανικού κοινοβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την τελική πληρωμή υπό το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα. Η δόση των 15 δις. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας, διευκολύνοντας την επιστροφή στην αγορά χρέους. μόλις 20 μέρες απομένουν για να εξέλθει επισήμως η Ελλάδα από το πρόγραμμά της», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup στην χθεσινή του ανάρτηση.

Χθες συνεδρίασε η επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής στο Βερολίνο, η οποία ενέκρινε τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, λέγοντας πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της.»

Σημειώνεται πως με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να δώσει στον ESM τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής συνήλθε χθες Τετάρτη εκτάκτως στις 13:00 ώρα Ελλάδος λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντί να τον αυξήσει, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Παρότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να καλύψει το κενό των 28 εκατ. ευρώ που δημιουργείται, με ισοδύναμα μέτρα, η Επιτροπή έκρινε ότι αυτό συνιστά αλλαγή στην Έκθεση Υλοποίησης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που είχε παρουσιάσει πριν μερικές εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση στη Βουλή.