°F | °C
invalid location provided
Επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Σάββατο, 12 Μάιος 2018 19:03

Washington Post:

 
 
iran

Επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τη μεγαλύτερη ευθεία επίθεση εναντίον ιρανικών δυνάμεων στην ιστορία του εξαπέλυσε, την Πέμπτη, το Ισραήλ, βομβαρδίζοντας πολυάριθμες ιρανικές θέσεις στη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων. Νωρίτερα, ιρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει από το συριακό έδαφος περίπου 20 ρουκέτες τύπου Γκραντ και Φατζρ-5 προς την κατεύθυνση των ισραηλινών θέσεων στο Γκολάν, χωρίς ωστόσο να φθάσουν σε ισραηλινό έδαφος, πλην τεσσάρων που, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αναχαιτίστηκαν.

Το βράδυ της Τετάρτης, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει χωριό στο συριακό Γκολάν. Η κλιμάκωση του ακήρυχτου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν στη Συρία συμπίπτει με την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενέργεια που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε αποσταθεροποίηση.

Η αντίδραση της Συρίας

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί την επίθεση της Quds Force, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων που συνδέεται με το Σώμα των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, και δήλωσε ότι ήταν ουσιαστικά η  πρώτη φορά που οι ιρανικές δυνάμεις πυροβόλησαν απευθείας τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η «πυραυλική επίθεση» ήρθε μετά την μεγαλύτερη παρέμβαση του Ισραήλ στην γειτονική Σύρια, επίθεση που είχε να συμβεί δεκαετίες.

 «Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη επίθεση που κάναμε, αλλά επικεντρώθηκε σε ιρανικές τοποθεσίες». Τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος συνιστούν μια «νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σιωνιστική οντότητα (το Ισραήλ) και αυτοί που την υποστηρίζουν ενεπλάκησαν με άμεσο τρόπο στην αντιπαράθεση. Αυτό είναι δείκτης (της έναρξης) μιας νέας φάσης στον πόλεμο», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τον συριακό στρατό οι νεκροί ήταν τρεις.

Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι πέντε Συριακοί στρατιώτες και 18 συμμαχικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίζουν εάν κάποιοι από τους στρατιώτες ήταν Ιρανοί.

Ο συριακός στρατός, ωστόσο, δήλωσε ότι μόνο τρεις άνθρωποι πέθαναν στις απεργίες και ισχυρίστηκαν ότι οι περισσότεροι από τους ισραηλινούς πυραύλους παρεμποδίστηκαν.

Για τους κατοίκους της Δαμασκού, ήταν μια άγρυπνη νύχτα. «Η ένταση των εκρήξεων και η επανάληψή τους ήταν αγχωτική», δήλωσε ένας κάτοικος, ο οποίος αρνήθηκε να δημοσιεύει τα στοιχεία του για λόγους ασφαλείας. «Είπαν ότι ένας πόλεμος με το Ισραήλ θα ήταν πολύ πιο τρομακτικός από έναν πόλεμο με άλλους πληρεξούσιους», συμπλήρωσε.

Οι έντονες συγκρούσεις προκάλεσαν ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση, τελικά όμως η ένταση παρέμεινε σχετικά περιορισμένη.Οι πύραυλοι είχαν ως στόχο βασικό στόχο τα κατεχόμενα Γκολάν και όχι τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Ισραήλ.

Τα σχολεία και τα καταστήματα της περιοχής ήταν ανοιχτά κανονικά την Πέμπτη, ενώ ορισμένοι τουρίστες φαινόταν αδιάφοροι για την ένταση. Η συντριβή επίσης δεν εξαπλώθηκε στο Λίβανο, όπου το Ισραήλ είχε επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια.

Νετανιάχου: Το Ιράν πέρασε την «κόκκινη γραμή»

Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στις επιθέσεις του Ιράν με ρουκέτες, στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ απάντησε με μπαράζ αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων κατά στόχων στη Συρία.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ότι «πέρασε τις κόκκινες γραμμές»  και εξήγησε πως τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους στη Συρία ήταν «ανάλογα».

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια εκτεταμένη επίθεση ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία. «Eν μέσω μιας παρατεταμένης αντιμαχίας, η πολιτική στάση μας είναι σαφής: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία», διεμήνυσε ο Νετανιάχου.

ΗΠΑ: Δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στο Ιράν

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους καταδίκασαν σήμερα τις «προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες» του Ιράν από τη Συρία και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

 «Η ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς επιθετικών συστημάτων ρουκετών και πυραύλων στη Συρία με στόχο το Ισραήλ είναι μια απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», προστίθεται στη ανακοίνωση.

 Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «φέρει πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών του και τους καλούμε, καθώς και τις πολιτοφυλακές-αντιπροσώπους τους, της Χεζμπολάχ περιλαμβανομένης, να μην προχωρήσουν περισσότερο στις προκλήσεις».

Γερμανία και Βρετανία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «σοβαρή πρόκληση» τα ιρανικά πυρά από τη Συρία εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος του Γκολάν, ενώ η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως υπάρχει πλέον ζήτημα «πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.

 «Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών μας δείχνει πως πρόκειται για ζήτημα πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια τελετής στο Άαχεν για την απονομή του Βραβείου Καρλομάγνου στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «τα πλήγματα αυτά είναι μια σοβαρή πρόκληση την οποία καταδικάζουμε δριμύτατα» και πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευθεί».

 «Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει νέα αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

 «Αυτό σημαίνει κυρίως πως οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τελικά μια βιώσιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία», τόνισε το υπουργείο.

 Στη Βρετανία, η κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να σταματήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις. «Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

 «Απευθύνουμε έκκληση προς το Ιράν να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις και για ηρεμία προς όλες τις πλευρές. Καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να αποτρέψει περαιτέρω ιρανικές επιθέσεις».

Η Ρωσία συνιστά αυτοσυγκράτηση

Η Ρωσία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν σχετικά με τη Συρία και απήθυνε έκκληση στα δύο μέρη για αποκλιμάκωση και «αυτοσυγκράτηση», δια στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να γίνει δουλειά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέρη και τα καλούμε όλα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εξάλλου ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, επίσης υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε , σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η Μόσχα είναι σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ιράν, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε λεπτομερείς πληροφορίες για την ισραηλινή επίθεση στη Συρία. Ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.45 π.μ. και 3.45 χτες τα ξημερώματα από 28 ισραηλινά αεροσκάφη τύπων «F-15», «F-16». Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που οι Ρώσοι στρατιωτικοί ανέφεραν πως έγινε σε θέσεις ιρανικών ένοπλων ομάδων και συριακού στρατού σε περιοχές της Δαμασκού και της νότιας Συρίας, πρόσθεσαν πως χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 70 πύραυλοι εδάφους – αέρος και αέρος – εδάφους και ότι πάνω από το 50% αυτών αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αεράμυνα.

Τα αντίποινα του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς», δήλωσε νωρίτερα ο Λίμπερμαν στην ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια ενός συνεδρίου για την ασφάλεια. «Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα», πρόσθεσε.