°F | °C
invalid location provided
Η υψηλή ελληνική ποιότητα ετοιμάζεται να αναδειχθεί
Τρίτη, 13 Νοέμβριος 2012 18:19
 από Ευρωβουλευτή Ρ. Κράτσα

Το πρώτο βήμα για την οργάνωση των ελληνικών εταιριών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών σε ειδικό φορέα με εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έγινε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα και συμμετοχή τριάντα επιφανών ελληνικών εταιριών από τους χώρους της γαστρονομίας, οινοποιίας, γουνοποιίας, χρυσοχοΐας, τουριστικών υπηρεσιών κ.λ.π..

"Η αντιμετώπιση της κρίσης μας κινητοποιεί για να δώσουμε προστιθεμένη αξία και ευκαιρίες στην ποιότητα της παραγωγής μας, να ενισχύσουμε το όνομά της εντός και εκτός Ελλάδας, να το προστατεύσουμε στο ανταγωνιστικό σύγχρονο κόσμο και να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην Ε.Ε.", δήλωσε χαρακτηριστικά  η Ρόδη Κράτσα.

Για μία ολοκληρωμένη ταυτότητα της χώρας, η προσπάθεια αυτή θα συνοδευτεί και με τη συνεργασία μουσείων.

Η πρωτοβουλία για τη  δημιουργία Ελληνικής Οργάνωσης ως  μέλος στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών έχει στόχο να αναβαθμίσει το ελληνικό brand name, να προσφέρει προστιθέμενη αξία στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που θα  συμμετάσχουν  στο ευρωπαϊκό δίκτυο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας πρέπει να είναι στρατηγική επιλογή. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, σε μια εποχή που η φήμη της χώρας έχει πληγεί όσο ποτέ άλλοτε η προβολή του ελληνικού brand name θα συμβάλλει στην αλλαγή αυτής της εικόνας.

Ο  κ. Αrmando Branchini  πρόεδρος του εκτελεστικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών τόνισε ότι ο κλάδος των επώνυμων προϊόντων είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος και δεν πλήττεται από την κρίση. Οι συνολικές εξαγωγές για τον κλάδο είναι περίπου €260 δισεκατομμύρια το 2010, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του συνόλου των εξαγωγών από την Ευρώπη. Μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ο τομέας θα συνεχίσει να αυξάνεται  μεταξύ 7% και 9% ετησίως. Ο τομέας θα συμβάλλει μεταξύ € 790 και € 93 δισεκατομμύρια για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2020, και θα απασχολήσει μεταξύ 1,8 και 2,2 εκατομμυρίων ατόμων. Ο κ. Branchini αναφέρθηκε επίσης στην ιταλική εμπειρία, τονίζοντας ότι η ίδια προσπάθεια στην Ιταλία τη δεκαετία του '80 συνέβαλε τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας της χώρας που είχε πληγεί από την τρομοκρατία, τη διαφθορά και την αστάθεια.

Aπό την πλευρά της, η κα Paloma Castro Martinez μέλος του συνδέσμου και director Global Corporate  Affairs LVMH υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ελπίδα κι ευκαιρίες και η συμμετοχή τους στον Eυρωπαϊκό Σύνδεσμο τους δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Antonio Tajani κ. Κωνσταντίνος Λίβας τόνισε ότι «η Eυρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τον τομέα αυτόν με 1,8 δις ευρώ την περίοδο 2014-2020 μέσα από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Ο κ. Διαμαντής Κιτρίδης, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας Citrine Marketing Communication, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό brand name είναι συνδεδεμένο  στο εξωτερικό μόνο με παροχή τουριστικών υπηρεσιών τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε αυτή η εικόνα είναι ευκαιρία να αντιστραφεί και να εμπλουτισθεί με νέες αξίες και υπηρεσίες.

 kratsa-rodoyla

Λεζάντα: To panel από αριστερά προς τα δεξιά: ο κ. Λίβας, ο κ. Branchini, η κα Κράτσα, η κα Castro Martinez και ο κ. Κιτρίδης