Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4442
mod_vvisit_counterΧθές5848
mod_vvisit_counterAll6450051
°F | °C
invalid location provided
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για έναν ισχυρό, σύγχρονο ΕΛΓΑ
Δευτέρα, 21 Μάιος 2012 16:36

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ


Αποδέκτης της οργής και της αγανάκτησης χιλιάδων παραγωγών μας έχει γίνει ο βουλευτής του Νομού Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης. Ο λόγος είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι καλούνται ναelga_876674308.gif-2 πληρώσουν για μια ακόμη φορά προκαταβολικά εισφορές - χαράτσια για έναν ΕΛΓΑ ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται ως οφείλει στην αποστολή του για προστασία της παραγωγής και κατ ‘ επέκταση της διασφάλισης του αγροτικού εισοδήματος.

Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις που ο Οργανισμός δεν αναγνωρίζει ζημιές που υφίστανται οι παραγωγοί μας τα τελευταία τρία χρόνια, και όταν αναγνωρίζει κάποιες, υποβαθμίζει την έκταση και το μέγεθος τους, για να πληρώσει κάποιες αποζημιώσεις - ψίχουλα και αυτές με πολύ μεγάλη καθυστέρηση που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 2 χρόνια.

Ο Γιώργος Καρασμάνης υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ως Επικεφαλής της  Γραμματείας Αγροτικού εκπόνησε, με Ομάδα Εργασίας, ένα σχέδιο νόμου με 22 άρθρα για τη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ.

Δίνουμε στη δημοσιότητα το συνοπτικό κείμενο του Σχεδίου Νόμου το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ασφάλιση Αγροτικής Παραγωγής -

ΕΛΓΑ: Ισχυρό Ταμείο - Φορέας Προστασίας του Αγροτικού Εισοδήματος

H Νέα Δημοκρατία διασφαλίζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου, κοινωνικά δίκαιου, αποτελεσματικού και οικονομικά βιώσιμου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, συμβατού με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική η λειτουργία του συστήματος αυτού και να αποτελεί ένα πραγματικά ασφαλιστικό «δίχτυ» για τους αγρότες, θα στηρίζεται σε ένα ευέλικτο, ισχυρό και με κοινωνικά χαρακτηριστικά «Ταμείο».

Συγκεκριμένα :

* Κατοχυρώνεται θεσμικά ο ΕΛΓΑ ως μοναδικός αυτόνομος Οργανισμός Ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, με τη μορφή ΝΠΙΔ, που ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο, υπό την εποπτεία του αντίστοιχου υπουργείου.

* Το σύνολο των υπηρεσιών προστασίας και κάλυψης της αγροτικής δραστηριότητας από ζημιές που προκαλούνται από όλους τους φυσικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, ανατίθενται αποκλειστικά στον ΕΛΓΑ, στον οποίο και μεταφέρονται οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις αποζημιώσεων (ΠΣΕΑ).

* Ο ΕΛΓΑ εκσυγχρονίζεται θεσμικά, λειτουργικά και οικονομικά και σε αυτόν ασφαλίζεται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας.

Προς την κατεύθυνση αυτή :

  • Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού είσπραξης και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ, με στόχο να γίνει πιο δίκαιος και να ανταποκρίνεται στον πραγματικό όγκο της ασφαλιζόμενης παραγωγής. Οι ασφαλιστικές εισφορές, που περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες, προσδιορίζονται με βάση τα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων, η δε είσπραξή τους γίνεται συμψηφιστικά με την επιστροφή του ΦΠΑ.  Ο αγρότης καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για προϊόντα που πραγματικά παρήγαγε και διακίνησε και όχι για μια εκτιμώμενη παραγωγή, που  μπορεί ποτέ να μην έρθει.
  • Καλύπτονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ προβλέπεται ετήσια επιχορήγησή του, στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης, σε ποσοστό ανάλογα με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες για εισροή πόρων από τα κοινοτικά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία ισχυρού Ταμείου .
  • Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής αποζημιώσεων για μεγάλου μεγέθους ζημιές-καταστροφές.
  • Χορηγούνται προκαταβολές αποζημιώσεων και στις περιπτώσεις που κατατίθενται ενστάσεις.
  • Καταβάλλεται με διαφάνεια στον αγρότη αποζημίωση ανάλογα με το ύψος της πραγματικής παραγωγής και της πραγματικής ζημιάς που υπέστη.
  • Λαμβάνονται υπόψη για την καλύτερη και αντικειμενική προσέγγιση και αποτίμηση ζημιάς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (τιμολόγια, φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.α) που προσκομίζονται από τους πληγέντες παραγωγούς
  • Διευρύνεται ο αριθμός των καλυπτόμενων και ασφαλιζόμενων από τον ΕΛΓΑ κινδύνων, ιδίως εκείνων που συναρτώνται με την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα στον τομέα κτηνοτροφίας επιχορηγούνται προγράμματα ενεργητικής προστασίας (π.χ. εμβολιασμοί).
  • Ψηφιοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο όλες οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ.

Η Ν.Δ. πιστεύει και μπορεί να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό, οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποδεκτό ασφαλιστικό σύστημα της αγροτικής παραγωγής, με απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Ένα σύστημα, που θα καλύπτει δίκαια και αποτελεσματικά όλους τους Έλληνες αγρότες.

Για όλες μας τις προτάσεις υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί άμεσα με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία.